Pojava ovog stanja najčešće se povezuje s blokadom protoka probavnih enzima, što dovodi do njihovog napada na gušteraču.

Ako osjetite bilo koji od sljedećih znakova, važno je odmah se posavjetovati s liječnikom jer mogu ukazivati ​​na prisutnost raka gušterače. Početak simptoma povezanih s rakom gušterače često je postupan i suptilan. Učestalost bolesti gušterače je u porastu, a razvoj raka gušterače karakterizira transformacija zdravih stanica gušterače u abnormalne stanice koje se nekontrolirano razmnožavaju.

Proizvodnja probavnih hormona i tekućina jedna je od glavnih funkcija gušterače. U Sjedinjenim Državama, rak gušterače nalazi se na četvrtom mjestu najčešćih uzroka smrti povezanih s rakom.

Kada je gušterača upaljena, stanje poznato kao pankreatitis, obično je uzrokovano blokadom protoka probavnih enzima. Kao rezultat toga, ti se enzimi okreću protiv gušterače, što dovodi do intenzivne boli i nelagode u trbušnoj regiji.

Produljeno trajanje pankreatitisa može umanjiti funkcionalnost gušterače, što rezultira smanjenjem njegove sposobnosti da proizvodi odgovarajuće količine probavnih enzima i hormona. Kao posljedica toga, performanse gušterače su ugrožene, što dovodi do neadekvatne apsorpcije hranjivih tvari i dovodi do niza bolesti, kao što je dijabetes.

Pankreatitis se manifestira u dva oblika: akutni i kronični. Akutni pankreatitis je prolazno stanje, obično prolazi unutar tjedan dana, što omogućuje otpuštanje pacijenata iz bolnice nakon pet do deset dana. S druge strane, kronični pankreatitis karakterizira produljeno trajanje, godinama uz upalu i razne popratne simptome.

Doktor Mlađan Protić za RTS Ordinaciju je govorio o simptomima koji preovlađuju i koji često ukazuju na postojanje raka pankreasa.

Kada je rak gušterače koncentriran u središnjem dijelu i dijelu tijela gušterače, primarna indikacija je manifestacija praktične boli u leđima. Položaj raka gušterače određuje specifične simptome koji se javljaju.

Nažalost, nema početnih naznaka bolesti. U trenutku kada se simptomi pojave, bolest je obično u uznapredovalom stadiju. Pojedinac će primijetiti žutilo očiju, kože i sluznice, što je moguće praćeno intenzivnim svrbežom. Posebnost ovog oblika žutice je tamnjenje mokraće i posvjetljivanje do bijele boje stolice, ističe dr. Protić.

Pankreatitis se može pripisati različitim čimbenicima rizika, uključujući genetiku, pušenje, pasivno pušenje, konzumaciju alkohola, izloženost radonu, prehranu bogatu mastima, pretilost, nitrozamine u hrani, kronični pankreatitis, dijabetes i cirozu jetre.