Rita Levi Montalkini bila je talijanska znanstvenica koja je 1986. godine dobila Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu. Doživjela je 103 godine, a ovako se brinula za svoj mozak

Rita Levi doživjela je 103 godine, a tijekom svog dugog i plodnog života osvojila je Nobelovu nagradu za svoj znanstveni rad.

Zna vidjeti stvari iz druge perspektive, ali je i zahvalna neugodnim životnim situacijama koje su je oblikovale kao osobu.

„Najvažniji dio tijela je mozak, koliko dugo čovjek može živjeti ovisi o tome kako će raspolagati svojim životnim resursima.“ Rita Levy znala je što reći.

Godine 1909. rođena je u obitelji inženjera i umjetnika. Rita je odrastala u doba kada su žene imale samo jednu sudbinu – rađati i odgajati djecu. Karijera nije dolazila u obzir.

Ali Rita je odabrala drugi put. Pohađao je medicinsku školu na Sveučilištu u Torinu i nakon diplome odlučio je studirati znanost, a ne medicinu. Postao je asistent profesora Duzeppea Levyja.

Rita je zbog diskriminacije Židova otišla u Bruxelles kako bi nastavila raditi i razvijati se. U 45. godini života vratila se u rodnu Njemačku, gdje je objavila svoje prvo djelo. Zapazio ju je embriolog Victor Hamburg i pozvao u St. Rita je pristala i tamo provela sljedećih 30 godina svog života. Njezino najveće otkriće bio je “faktor rasta živaca” za koji je dobila Nobelovu nagradu.

Tijekom intervjua za Nobelovu nagradu, novinari su pitali Ritu o njezinom načinu života. Znanstvenica je priznala da spava samo šest sati dnevno, jede jednom dnevno i puno čita.

Rita vjeruje da je prejedanje veliki stres za tijelo. Ne samo da osoba sagorijeva dodatne kalorije, već je potrebno i puno energije za probavu tih kalorija.

Navike Rite Levi za smanjenje rizika od demencije:

“Prije svega, nemojte se bojati poteškoća. Prihvatite ih”

Čitajte tešku literaturu.
Rješavati križaljke i logičke probleme.
Pokušajte zapamtiti što više stvari. Pročitajte cijelu knjigu, zatim ih zatvorite i pokušajte se sjetiti koje je boje kosa dječaka u knjizi, koje su mu boje čizme itd.
Učite strane jezike – što više, to bolje. Ne morate tečno govoriti strani jezik, samo pustite mozak da se “razvuče” jer tako stvara neuronske veze. Rita tvrdi da je za učenje stranog jezika dovoljno 20 minuta dnevno.
(stil)