Često poznat kao ključni začin u kuhinji, lovor ima i neočekivane prednosti u kupatilu, posebno kada je u pitanju veš.

Nekoliko lovorovih listova može se koristiti za očuvanje i vraćanje boje obojene odjeće.

Dok lovorov list neće promijeniti miris ili mekoću vaše odjeće, njegovo zadržavanje boje je impresivno. Lovorov list možete staviti direktno u mašinu za pranje veša, ali za bolje rezultate preporučuje se da ga prethodno prokuvate u lancu vode.

Nakon što se voda sa dodatkom lovorovog lista malo ohladi, potopite obojenu odjeću u nju 20-30 minuta i ostavite da odstoji nekoliko sati. Povremeno ručno miješajte odjeću. Nakon toga ocijedite odjevni predmet i operite ga na uobičajeni način.

Osim lovorovog lišća, postoje i drugi načini očuvanja boje odjeće. Na primjer, dodavanje dvije kašike soli u mašinu za pranje veša može pomoći u uklanjanju mrlja i održavanju svetlih zavesa i stolnjaka. Isto tako, biber se može koristiti za sprečavanje blijeđenja u mašinama za pranje rublja.

Za ljubitelje crne i tamne odjeće koristite kafu ili čaj kao prirodnu boju za održavanje intenziteta boje. Dodavanje četvrtine šoljice jakog čaja ili kafe u toalet pomoći će održavanju duboke crne boje.

Ovi prirodni i ekološki savjeti su drevni i učinkoviti načini očuvanja boje vaše odjeće i vrlo su važni za održavanje kvaliteta vašeg rublja.