Možete efikasno očistiti svoje kupatilo i ukloniti čak i najtežu prljavštinu i mrlje koristeći prirodne proizvode koji se nalaze u vašem domu, umesto da koristite štetne hemikalije.

Bijeli ocat je odlična alternativa mnogim proizvodima za čišćenje koji često sadrže štetne kemikalije. Posebno je efikasan za čišćenje WC šolje i najefikasniji je ako ga tretirate u rezervoaru, uklanjajući buđ, bakterije i sprečavajući eroziju unutar rezervoara.

Za ovu prirodnu i efikasnu metodu čišćenja toaleta pripremite sljedeće sastojke:

sirće
Foto: Profimedia
1 šolja 9% belog sirćeta
soda bikarbona ili rastvor joda

program:

Zagrijte bijelo sirće na 40 stepeni i pomiješajte ga sa soda vodom ili rastvorom joda. Preporučuje se da se u 200 grama sirćeta doda jedna kašika sode vode. Ako odlučite da koristite jod, držite omjer 1:1. Sipajte ovu mešavinu direktno u rezervoar i ostavite da deluje nekoliko sati, najbolje preko noći, tako da rastvor ima dovoljno vremena da deluje efikasno. Ako je potrebno, ponovite postupak za najbolje rezultate.

Kada rastvor obavi svoj posao, ispraznite rezervoar i zatvorite ventil. Obrišite unutrašnjost rezervoara suhom krpom i nanesite sirće na preostala prljava područja. Ostavite sirće još dva do šest sati, a zatim nemetalnim predmetom uklonite ostatke. Radite pažljivo kako ne biste oštetili površinu.

Kako sirće djeluje:

Otopiti kamenac

Uklonite hrđu s metalnih dijelova

Uklonite loše mirise

Ova jednostavna, ekološki prihvatljiva metoda koristi ocat i druge prirodne sastojke kako bi vaše čišćenje učinilo efikasnim bez upotrebe jakih kemikalija.