Preporuča se da tijekom dana popijete dvije velike ili četiri male šalice kave. Odavno je poznato da kofein, glavni sastojak kave, izaziva ovisnost, zbog čega ljudi koji je prestanu piti mogu osjetiti efekte “apstinencije” koji se manifestiraju glavoboljom, umorom, pa čak i nekim oblicima depresije.

No, kava ima i vrlo pozitivne učinke na organizam. Izvrstan je diuretik pa se uz njega mora piti voda. Također ima izvrsna antioksidativna svojstva.

No mlijeko je, uz bijelo brašno, šećer i sol, postalo sve zloglasnija namirnica, iako je život bez njega teško zamisliv. No, razna istraživanja sve više pokazuju da su mliječni proizvodi koji sadrže laktozu “krivac” želučanih problema.

KAFA
– Oko 15 do 17 posto stanovnika Srbije je netolerantno na laktozu, što je veliki udio. Primjerice, Grci su često intolerantni na laktozu, a feta sir je kiseo i prekuhan pa nema puno laktoze. Mogu koristiti fetu, ali ne i druge bijele sireve. Ako ste intolerantni na laktozu, ako vam je razina laktaze niska, osjetit ćete bol, nadutost, podrigivanje i proljev između osam i dvanaest sati. Ako nije, imamo toleranciju na laktozu – kaže dr Vojislav Perišić, gastroenterolog TV Prva.

Postoji i teorija da odraslima mlijeko uopće nije potrebno.

– Pitao sam profesora u Sheffieldu hoće li nam i dalje trebati mlijeko kad odrastemo? Znate li što mi je rekao? Jeftino je i svugdje ga ima, jedi meso i mast i bit ćeš zdrav. Ne treba ti mlijeko. Mlijeko je potrebno do 12. mjeseca starosti, ali nakon toga više nije potrebno. Jeftin je i sadrži kalcij. To je filozofija mlijeka – objašnjava dr. Perišić.

Uvriježeno je mišljenje da kava i mlijeko nisu dobra mješavina jer muškarcima mogu uzrokovati probleme.

– Ne slažem se, podržavam miješanje, samo prilagođavanje okusa kavi. Pijem instant kavu s mlijekom, imam 75 godina i ništa mi ne fali. Dakle, kava i mlijeko idu zajedno – kaže dr. Perišić objašnjavajući koje je mlijeko bolje.

 

– Jedino magarci, i oni najskuplji, ne prave probleme, ali imaju jako jak miris. Čak i ako ste odrasli, Kristova je muka piti ga, zamislite da tjerate dijete da ga pije.

Nema dokaza da je ova kombinacija loša. Kada se kavi doda mlijeko, ona malo gubi na antioksidativnim svojstvima, što je jedna od velikih prednosti ovog tamnog napitka. ”

Mit: Što je kava tamnija – to je veći sadržaj kofeina

Jače pržena kava sadrži više antioksidansa. Možete ga prepoznati po boji koja je tamnija. Postoji i zabluda da ova kava sadrži više kofeina, ali to nije tako, samo je jačeg okusa, gorčeg i manje kiselog okusa.