Prema rečima Lepe i Srećne, nedostatak vitamina može trajati duže vreme bez ikakvih uočljivih indikacija. Ovo se posebno odnosi na vitamin D, koji se sintetizira u tijelu kroz izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Prepoznavanje nedostatka ovog vitamina može biti izazovno, jer su simptomi često suptilni i neprimjetni. Međutim, ako osjećate uporni bol u kostima, preporučljivo je provjeriti nivo vitamina što je prije moguće. To se može učiniti jednostavnim testom krvi u laboratoriji, što proces čini jednostavnim.

Prihvaćeni raspon nivoa vitamina D koji se smatra normalnim je između 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, ovisno o specifičnim mjernim jedinicama koje koristi laboratorija.

U slučajevima dugotrajnog nedostatka vitamina, pojedinci mogu iskusiti mišićnu slabost, što otežava penjanje stepenicama ili čak ustajanje sa niskih površina kao što su pod ili nisko sjedeća stolica.

Osim suve kože, osobe ujutro mogu osjetiti umor i ukočenost. Rizik od prijeloma kostiju je povećan kod žena u menopauzi i starijih osoba. To uključuje ne samo vidljive lomove koji zahtijevaju posjetu ortopedu i gips, već i sitne prijelome koji mogu ugroziti integritet kostiju u kralježnici i udovima.

Kako bi osigurali adekvatan nivo vitamina D, stručnjaci preporučuju da provedete najmanje dva odvojena 15-minutna intervala na direktnoj sunčevoj svjetlosti svaki dan ili da uzimate suplemente vitamina D prema savjetu medicinskog stručnjaka. Osobe koje pate od kroničnih bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili opstruktivnih bolesti pluća savjetuju se da uzimaju veće doze suplementa kako bi održali svoje zdravlje.