Znate li gdje vam je ožiljak na ramenu? Svi rođeni u SFRJ imaju ovakav ožiljak? Ovo pitanje je već danima u centru pažnje jer mlađa generacija nema ovaj problem.

BSG vakcina je izuzetno bezbedna vakcina koja se daje novorođenčadi u njihovoj najranijoj dobi jer efikasno smanjuje rizik od najtežih oblika tuberkuloze.

Ožiljci nastaju jedan do dva mjeseca nakon BCG vakcinacije.Često se čuju vicevi o Balkanu – kako ih prepoznati? Pa, to je zbog ožiljaka od BCG vakcine.

Prva vakcina koju novorođenčad primi u roku od 24-48 sati od rođenja je vakcina protiv tuberkuloze – BCG, koja se daje intradermalnim ubrizgavanjem u gornju trećinu lijeve nadlaktice.

Nakon otprilike 2-3 sedmice, na mjestu vakcinacije će se formirati crvenkasta, bezbolna papula, a neka djeca (10%) će doživjeti period gnoja i ožiljaka u naredna 1-2 mjeseca.

Za većinu djece mali ožiljak koji se formira na mjestu vakcinacije je jedva primjetan. Prisustvo ožiljaka se kontroliše 4-6 meseci nakon vakcinacije. Manje od 10% djece neće razviti ožiljke.

Neki ljekari smatraju da djecu bez ožiljaka treba ponovo vakcinisati dok ne napune godinu dana.

Međutim, vakcinacija se ne preporučuje za djecu stariju od 12 mjeseci koja nemaju ožiljke, jer ne postoje valjani dokazi da vakcina postiže odgovarajuću zaštitnu korist.

Isto tako, kada se govori o vakcinisanoj djeci mlađoj od 12 mjeseci, dokazi o prednostima revakcinacije ostaju ograničeni.