U Indiji se jasmin smatra cvijetom bogova i mnogi vjeruju da donosi blagostanje i sreću obitelji.

  • Jasmin je u Indiji cijenjen kao božanstvo, Kinezi ga koriste za pripremu čaja, a obitelj Gucci maksimalno iskorištava njegova aromatična svojstva…
  • Zelene stabljike i bijeli cvjetovi bogatog mirisa podsjećaju na Orijent ili Mediteran, a sve je ispunjeno mirom i srećom.

    Ulje jasmina potiče optimizam i životnu radost. Stručnjaci za aromaterapiju kažu da može pretvoriti sivi dan u karneval.

Kako se uzgaja jasmin?

Jasmin je najbolje saditi u proljeće, posebno u kopnenim krajevima, gdje su temperature izrazito visoke, a opasnost od mraza minimalna. Ova biljka najbolje uspijeva u mediteranskim priobalnim područjima, gdje treba paziti da tlo bude dobro drenirano, a potrebna je i dodatna gnojidba prilikom sadnje i tijekom cvatnje. Baštovanka.rs piše da je drenaža važna jer pomaže biljci da održi zdrav izgled i produži život, jer ako se ovaj postupak preskoči, rezultat će biti suva biljka, opadanje cvjetova i listova.

Prilikom sadnje pazite da vrh cvijeta jasmina bude okrenut prema suncu, a korijenje u sjeni. Postupak sadnje je sljedeći: iskopa se jama dubine 50 cm, zatim se isuši, au nju se kao drenažni sloj najčešće koristi 15 do 20 cm dubokog sloja drenaže. Nakon toga jasmin odložite 3 cm od površine tla i zalijte.

Đubrenje

Što se tiče gnojidbe, gnojidba počinje u travnju, a završava u kasno ljeto. Prikladna gnojiva koja se koriste temelje se na kompleksnim mineralnim gnojivima. Razrjeđuju se u vodi i tako se nadopunjuju.

Zalijevanje

Zalijevanje mora biti umjereno, iako jasmin voli vlagu, imajte na umu da pretjerano zalijevanje može lako uzrokovati poplavu biljke, što može dovesti do suhoće i truljenja.