Dafina Milanović je bila jedna od najbogatijih žena u Jugoslaviji, ali se sve promenilo preko noći.

Zvali su je “Srpska majka”, a kada je kolabirala rekla je: “Voleli su me do kraja” i ostaće upamćena kao akter najveće prevare štednje u novijoj istoriji Srbije. Veliki broj građana sa velikim količinama deviza ostao je bez ičega.

2002. godine uspješno je pobjegla iz svoje domovine nakon što je uhapšena u Njemačkoj. Sudilo joj se za prevaru i pljačku štediša, ali suđenje nikada nije okončano jer je umrla 2. septembra 2008. godine nakon duge bolesti. Nova piše da je sahranjena na groblju Lešće pored sina i supruga, koji su pod misterioznim okolnostima umrli 1992. godine.

Dafina Milanović je bivša šefica Duffygate banke i njen život se preokrenuo. Smrt članova njene porodice ostala je misterija do danas, uz razne teorije koje su lansirane nakon tragičnih događaja.

Naime, Dafinin suprug, sin i ćerka poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na mađarskom autoputu kada je njihov automobil izleteo sa puta.

Postoji nekoliko verzija incidenta, od kojih je jedna da je Dafina prije tridesetak godina navodno lažirala smrt svojih najmilijih kako bi ih zaštitila od prijetnji jer je i tada bio neminovan kolaps njene banke.

Srbijom su kružile priče da suprug, sin i ćerka Dafine Milanović nisu umrli u Mađarskoj 1992. godine, već ih je sakrila na tajnoj lokaciji.

Njihova smrt ostaje nerazjašnjena misterija, jer niko ne zna šta se tačno dogodilo na mađarskom autoputu pre trideset godina, 2. jula 1992. godine.

veliki kolaps

Tokom suđenja je utvrđeno da je Dafiment banka bila državni projekat iza predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Dafinu Milanović je njena rana biografija preporučila kao predsjednicu Dafiment banke. Naime, Dafina Milanović je rođena 1947. godine u Skobalju, kod Smedereva. Prije osnivanja Dafiment banke, Milanović je već 1979. godine bio u sukobu sa zakonom kao blagajnik kluba “Mornar” i osuđen je na 11 mjeseci zatvora, uslovno na četiri godine, zbog “protivpravne pronevjere”. Drugi put 1988. godine, kada je osam mjeseci provela u istražnom zatvoru, jer je kao direktor računovodstva preduzeća “Slavija” i “Plastica” ponovo posegnula za tuđim novcem, ali kaznu nikada nije izdržala. Za “nacionalni projekat” koji joj je povjerena značajna uloga, osuđena je na dvije i po godine zatvora.

Dafina je kasnije okrivila Slobodana Miloševića za smrt porodice. Nakon što je banka propala, neko vrijeme je živjela u inostranstvu i umrla od raka 2008. godine.