Desanka Beba Lončar (80 godina) rijetka je i elegantna glumica, u sceni iz filma “Ljubav i moda” u crveno-bijeloj kariranoj ženstvenoj haljini jaše konja Vozeći se beogradskim ulicama s vespom ističe je temperament. Tanak struk urezan je u sjećanje svih Jugoslavena. Nije ni čudo što je 1960. godine, nedugo nakon izlaska ovog djela, dobila titulu “se*s” i nadimak “srpska Brigitte Bardo”.

Sa 17 godina život obične tinejdžerice zamijenila je životom filmske junakinje. Nakon uloge u filmu “Ljubav i moda” postala je preko noći jedna od najpopularnijih jugoslavenskih glumica, a potom su joj uloge u filmovima “Dvoje”, “Dr”, “Lito vilovito” i “Dugi brodovi” otvorile vrata Europska kinematografija.

“Došli su kod mene i rekli mi – snimat ćeš filmove, vozit ćeš Vespu, nosit ćeš lijepu odjeću, letjet ćeš u avionima… Bilo je to kao san”, ispričao je svojedobno Berba.

“Puno sreće i prilika utjecalo je na moju karijeru. Bilo je zanimljivo i biti na Zapadu kao djevojka koja je u filmsku industriju ušla iza Željezne zavjese”, rekla je, prenosi Blic žena.

Nakon uloge vikinške princeze u anglo-južnjačkoj koprodukciji “Longships”, nježna 19-godišnja plavuša imala je izbor kojim putem krenuti… Izabrala je Rim – “Vječni grad” Talijani znaju. Oni su to cijenili – idolizirali su Bebu, nazivajući je “lijepom lutkom” i “smrtonosnom plavušom”. Berba je velika zvijezda u Rimu, radi i druži se s velikim zvijezdama kao što su Marcelo Mastroianni, Warren Beatty, Massimo Raniero…

Uz slavu i uspjeh dolaze ogromne količine novca. Berba je s 19 godina već uživao u nepoznatom luksuzu – bijelom mercedesu, skupocjenoj bundi, velikom dijamantu…

“Kabriolet s dva sjedala… bio je to najluksuzniji auto koji sam ikad posjedovao. Tada sam bio klinac, što se sada čini kao klasični djetinjasti potez. Meni je taj auto bio poput igračke, a ja kupila Kupila sam bundu.Nikako mi nije pristajala,vise za starije zene.Ali toga u Jugoslaviji u to vrijeme nije bilo.Jednom sam si kupila veliki dijamant!Nikad mi nije trebao decko Mislim, bolje bi bilo da je bio heroj”, rekla je beogradska ljepotica.

Dok su muškarci diljem Europe uzdisali za Berbom, ona je svoju ljubav posvetila muškarcu – hrvatskom biznismenu Josipu Radljaku Dicanu. Par je držao svijet u svojim rukama, ali dugo su priželjkivali potomstvo – prošlo je čak 13 godina prije nego što im je Beba rodila sina Lea.

Bebe su rođene više puta u različitim državama, ali svaka trudnoća završila je pobačajem. Bilo je to teško vrijeme, no glumica je tada napomenula da je imala apsolutnu podršku supruga: “Dolazio je dan i noć, vukao puna kola… Moji kolege i ja imali smo sve što želiš.” Provela je veći dio trudnoće u krevetu sa sinom Leom – prvih pet mjeseci nije ustajala iz kreveta.

“Tri kilograma, 150 grama, 52 dug, crven, sa zulufom… Kad sam ga konačno držao u rukama, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio drugi svijet. Bolnica Život me promijenio duboko. Napustila sam showbiz i odlučila biti sa svojim djetetom kako ga dadilja ne bi odvukla na set”, rekla je jednom Lonchar.

Godine 1982. u Rimu je snimila svoj posljednji film “La Villa delle Animemaledette”, nakon čega je završila filmsku karijeru, iako je imala samo 39 godina.

Beba i Josip živjeli su prekrasnu ljubav i imali prekrasan brak, no 1994. godine, nakon 23 godine zajedničkog života, na Bebino iznenađenje, dolazi do preljuba i ubrzo se razvode.

“Uistinu je neuspjeh u životu kada toliko veza koje izgradiš propadne. Ali u 50. godini odlučio je krenuti drugim putem. Kako to biva, ljudi žele vratiti život i mladost i neću nikoga spriječiti da to čini Ono što želiš učiniti. Ne možeš voljeti na silu”, rekla je.

Radeljak ju je varao s mladom glumicom Enom Begović, no glumica je rekla da druga žena nije pravi razlog njihovog prekida.

“To se zove zamor od supstanci. Sjećam se da smo živjeli sjajan život, a onda smo jedno drugome počeli ići na živce. Iako je veza između muškarca i žene bila stalno iskušenje, u tome nije bilo ništa loše. Se*s je igra Najvažniji dio svega. Ali nažalost, koliko god mi žena romantično željela ljubav, ljubav nije vječna. Tu su muškarci pametniji. Lakše uspostavljaju nove veze i više riskiraju. To je zato što zivimo u muskom svijetu njima se preljub prasta ako zena ostavi muza i svu djecu zbog muskarca 20 godina mladjeg od sebe kojoj zeni ce biti oprosteno Sta Pa ce je staviti na stup srama. Ali, tko smo mi da sudimo o ljubavi”, rekao je Deshankar.

Razvod je za Bebu bio posebno traumatičan jer je Deacon inzistirao da dobije skrbništvo nad njihovim sinom, a tijekom te svađe bio je nemilosrdan i nije prestao lagati i manipulirati. Jugoslavenski mediji su tada pisali: “Beba se opirao, ali Dikan nije htio popustiti”. Navodno je, iako ta tvrdnja nikada nije službeno potvrđena, poduzetnik Bebu namjerno proglasio alkoholičarkom i smjestio je u kliniku na otriježnjenje. .Nakon toga ponudio joj je kompromis – da zaboravi dijete koje je rodila i osigura mu najbolje moguće uvjete za život te prepiše svu imovinu. Tvrdi se da se s njim ponovno zbližila tek kada je iskoristila svaku priliku da ga posjeti kada je njezin sin Leo (40) otišao u London na studij.

Zanimljivo, Bebu je početkom 2000-ih beogradski radio B92 proglasio “najboljom ribom stoljeća”, a ona je tu nagradu prihvatila s radošću jer je tako o njoj govorila mlađa generacija.

Danas beba živi u Dolcolu, gdje je rođena i odrasla. Volio je život i uživao u njemu. I sa 79 godina i dalje izgleda zanosno – bila je rođena dama i sa 80! Njezina elegancija i otmjenost ne blijede s godinama!

“Živim na Dorkolu, gdje sam rođena. Imam nekoliko rješenja za život u inozemstvu, odlazim tamo povremeno, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Zahvaljujući glumačkom poslu, radim kao stvari koje djevojke i djevojke mogu Ne radim. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se s puno prijatelja, čitam puno knjiga. Sviđa mi se što je moj grad veliki grad, živahan je i pun Život”, rekao je Berba prije nekoliko godina.