U skladu s prirodom i kozmičkim dizajnom, svaki element svijeta odraz je božanske providnosti. Biljke su skromne, ali vitalne, dragocjen dar zemlji. Svaka biljka ima svoju posebnu svrhu i značenje koje ljudi ponekad zaborave cijeniti.

Među biljkama kadulja je simbol zdravlja i vitalnosti. Poznata kao Salvia officinalis, što s latinskog znači “biljka spasa”, kadulja je kroz povijest cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Egipćani su ga koristili u procesu balzamiranja, a slavni grčki liječnik Dioskorid hvalio je njegove brojne zdravstvene dobrobiti.

Tijekom srednjeg vijeka kadulja je bila sastavni dio svakog ljekovitog vrta, a smatrana je biljkom gotovo svetog glasa zbog svoje raširenosti u liječenju raznih bolesti.

Kadulja sadrži niz aktivnih sastojaka, uključujući eterična ulja, tanšinol, tanšenen, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanine i još mnogo toga, što je čini snažnim prirodnim lijekom.

Ljekovita svojstva kadulje su raznolika:

  • Pročišćava krv i poboljšava rad dišnog sustava i želuca.
  • Preporuča se koristiti u kombinaciji s drugim biljkama poput stolisnika za liječenje dijabetesa.
  • Djelotvoran je u liječenju upala, problema crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnog sustava.
  • Čaj od kadulje koristi se za grgljanje kod upale grla i usta.

Kadulja se također koristi za liječenje bolesti metabolizma, reumatizma, gihta i raznih neuroloških poremećaja. Čaj od kadulje posebno je koristan za dojilje, jer po potrebi smanjuje proizvodnju mlijeka.

Osim toga, čaj od kadulje koristi se i za jačanje organizma, prevenciju moždanog udara, liječenje noćnog znojenja i drugo. Zbog svojih moćnih ljekovitih svojstava, kadulja je postala važan dio mnogih ljekovitih praksi.

Za lokalnu primjenu čaj od kadulje preporučuje se za liječenje upale krajnika, bolova u vratu i oralnih infekcija. S obzirom na njenu sposobnost da se bori protiv toksina, korištenje kadulje može pomoći mnogim ljudima da izbjegnu operacije kao što je tonzilektomija.

Priprema čaja od kadulje je jednostavna: 1-2 žličice kadulje prelijte s 2 dl kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Iako je ovaj čaj snažnog i jedinstvenog okusa, njegova ljekovitost čini ga obaveznim dodatkom svake kućne ljekarne.