Ovo stvorenje, iako je u početku bilo korisno jer jede plijesan u vlažnim područjima i uginule insekte, može se brzo razmnožavati i na kraju postati nepoželjan uljez u našim kućanstvima.

S veličinom koja doseže i do 15 milimetara, srebrna ribica je sićušni kukac koji je svoje ime zaslužio zbog svoje prepoznatljive boje i jedinstvenog načina kretanja.

Priroda bez krila ovog konkretnog kukca nadoknađena je njegovim jedinstvenim obrascem kretanja, kojeg karakteriziraju polukružni okreti koji podsjećaju na plivanje ribe. Ova stvorenja pokazuju izvanredne razine aktivnosti i imaju brzu stopu razmnožavanja, posebno u okruženjima koja pružaju optimalne životne uvjete. Jedna ženka srebrne ribice sposobna je proizvesti nevjerojatan broj potomaka, ukupno preko 3500, i može položiti jaja do 100 puta tijekom svog životnog vijeka. U prosjeku, ovi insekti žive oko 4 godine.

Štete li srebrne ribice? Iako nema dokaza da srebrne ribice prenose bolesti na ljude, one su još uvijek nepoželjne i neugodne za susret. Iako ne predstavljaju značajnu prijetnju našem zdravlju, ovi mali insekti mogu uzrokovati manju štetu u domovima. Srebrne ribice imaju dijetu koja uključuje predmete koji sadrže škrob poput papira, knjiga, tapeta i paste za tapete. Međutim, razmjeri štete koju uzrokuju minimalni su.

Ne samo da ovi insekti više vole jesti papir, već imaju i tendenciju hraniti se tkaninama, zbog čega je tipično otkriti ih kako vrebaju u tepisima ili ormarima. Znanstveni naziv srebrne ribice je Lepisma saccharinum, koji je izveden iz njihove sklonosti prema ugljikohidratima.
Otkrivanje staništa ovih insekata nije izazovan zadatak nakon što shvatimo njihove životne uvjete i preferencije u prehrani. Ova bića privlače okruženja koja nude vlagu, toplinu i tamu, zbog čega su podrumi i kupaonice njihova preferirana mjesta. Njihova vrhunska aktivnost događa se noću, a kada ih iznenadna svjetlost uhvati nespremne, njihova nevjerojatna okretnost postaje očigledna. Prema Countrylivingu, imaju jak afinitet prema vlazi i često se mogu naći u kuhinjama, posebno ako su prisutni nezaštićeni spremnici s brašnom i šećerom, donoseći im beskrajnu radost. Ovi otporni insekti predstavljaju značajan izazov kada je u pitanju iskorjenjivanje. Posjeduju impresivne vještine preživljavanja, sposobni su izdržati cijelu godinu bez hrane. Osim toga, budući da njihove ličinke mogu ležati uspavane dva mjeseca, čak i nakon uspješnog uklanjanja svake srebrne ribice na koju naiđemo, ne možemo si priuštiti mir jer bismo se mogli naći suočeni s istom nevoljom unutar dva mjeseca nakon njihovog izlijeganja.

Smanjenje vjerojatnosti zaraze srebrnom ribicom uključuje provedbu preventivnih mjera. Osigurajte odgovarajuću ventilaciju u vlažnim prostorima poput podruma kako biste spriječili njihov ulazak. Ako bilo koja prostorija u vašem domu ima prekomjernu vlagu, odmah riješite problem isušivanjem. Redovito pregledavajte i održavajte slavine i odvode kako biste spriječili potencijalne ulazne točke. Osim toga, ako imate pozamašnu zbirku knjiga, stvorite naviku da ih povremeno obrišete i ponovno procijenite njihovo stanje.

U slučaju da uočite bilo kakve znakove ovih problematičnih insekata, preporuča se da knjige nakratko stavite u zamrzivač. Ova metoda učinkovito uništava sva jajašca srebrne ribice koja su se možda nalazila u knjizi. Ako i sami naiđete na jaja srebrne ribice, savjetuje se da ih odmah usisate i sadržaj vrećice usisavača odložite što dalje od svog doma. Neophodno je čuvati sve namirnice, osobito one koje sadrže ugljikohidrate, u posudama koje su hermetički zatvorene.

Riješenje
Za borbu protiv ovih insekata upotrijebite resurse koji su vam lako dostupni, posebno mirise i eterična ulja. Napravite otopinu vode i limunovog soka ili alkoholnog octa za čišćenje podova. Alternativno, stavite pamučne štapiće natopljene eteričnim uljima metvice, cedra ili eukaliptusa na područja gdje ste uočili ove nametnike, jer imaju averziju prema jakim mirisima. Još jedna učinkovita metoda je kombiniranje praška za pecivo sa šećerom, stvarajući smrtonosnu smjesu za ove neželjene posjetitelje. Osim toga, izdubite krumpir i postavite ga na vidljivo mjesto, privlačeći srebrne ribice da se okupe unutra. Na kraju odložite krumpir i njegov sadržaj u odgovarajuću posudu.

Ako se želite uhvatiti u koštac s problemom zaraze srebrnom ribicom, postoji nekoliko jednostavnih zamki koje možete sami napraviti. Jedna od mogućnosti je da komad papira premažete medom ili pospete šećerom na ljepljivu traku, a zatim ga stavite blizu mjesta gdje ste uočili nametnike. Druga metoda uključuje stavljanje brašna na dno duboke staklenke, dopuštajući srebrnoj ribici da uđe, ali sprječava njihov bijeg. Važno je napomenuti da, iako ove zamke mogu učinkovito uhvatiti ili eliminirati odrasle srebrne ribice, neće oštetiti jaja ili ličinke. Dakle, iako možete iskusiti privremeno zadovoljstvo korištenjem ovih metoda, problem može trajati dugoročno.

Ako ste sami bezuspješno pokušali riješiti problem srebrne ribice, toplo se preporučuje da angažirate usluge stručnog tima. Dezinsekcija se pokazala vrlo učinkovitom u suzbijanju ovih nametnika. Njihova jedinstvena metoda kretanja zapravo nam ide u prilog, jer oni nesvjesno pužu preko filma insekticida, što rezultira njihovom smrću. Proces dezinsekcije srebrne ribice uključuje korištenje certificiranih specijaliziranih proizvoda koji su potpuno sigurni za ljude i kućne ljubimce. Po završetku postupka, stambeni i poslovni prostori mogu se slobodno koristiti.

Nema potrebe za opsežnim pripremama ili složenim zahvatom kada je u pitanju dezinsekcija. Važno je riješiti prevladavajuće zablude koje okružuju ovaj proces, kao što je uvjerenje da je i toksičan i skup.