Elektronički uređaji postali su neizostavni alati koji su duboko ukorijenjeni u naše svakodnevne rutine, do te mjere da ne možemo zamisliti funkcioniranje bez njih.

Povremeno se možemo naći kako uključujemo i isključujemo mobilni telefon bez odspajanja punjača nakon što je završio punjenje.

Ostavljanje praznog punjača uključenog u struju nosi određene rizike kojih biste trebali biti svjesni.

Punjač koji je bio uključen u utičnicu možda vam je dosad već zaboravio.

Ostavljanje uključenog uređaja, bilo da se radi o punjaču za telefon, e-cigareti ili bilo kojem drugom elektroničkom uređaju, nosi potencijalnu opasnost od pregrijavanja.

Nadalje, postoje određeni modeli punjača koji ne poštuju niti oznake niti propise o električnoj sigurnosti.

  • Modeli koji potječu iz Kine na kraju su identificirani kao modeli koji predstavljaju najveću razinu rizika.

Određeni punjači imaju neodgovarajuću izolaciju između ulaza i izlaza, što predstavlja potencijalnu opasnost od strujnog udara.

Nadalje, postoje slučajevi gdje je sklop određenih električnih komponenti lošiji ili nedostaje kvaliteta samih komponenti.

Prisutnost ovih punjača može dovesti do kratkog spoja ili, u težim slučajevima, požara.

Nadalje, nepravilna montaža komponenti u punjaču izuzetno niske kvalitete može predstavljati opasnost od ozljeda.

Nadalje, mogu dovesti do povećane potrošnje energije.

Ako je punjač priključen na izvor napajanja, ali ne i na prijenosno računalo ili mobilni telefon, i dalje će trošiti električnu energiju.

Čak i kada uređaj nije spojen, punjač i dalje vrši potrebnu transformaciju napona za struju koja potječe iz utičnice, što rezultira nižom razinom potrošnje u odnosu na stanje kada je uređaj uključen.

Prema Lawrence Berkeley National Laboratory, punjač koji ostaje priključen tri sata dnevno potrošit će gotovo 185 Wh tijekom godine dana, što je potrošnja koju ne treba zanemariti.

Kako biste smanjili potrošnju energije i smanjili troškove, važno je zapamtiti da isključite punjače nakon što završite s punjenjem elektroničkih uređaja.

Želite produžiti trajanje baterije svog telefona? Postoje brojni savjeti i trikovi kojih biste trebali biti svjesni kada je u pitanju baterija vašeg uređaja.

Kako bi produžili životni vijek baterije svog telefona, pojedinci koriste različite strategije kao što je korištenje brzog punjača, spajanje telefona na USB priključak kad god je to moguće ili aktiviranje načina rada u zrakoplovu kako bi se uštedjela energija baterije.

Kako biste produžili trajanje baterije, evo nekoliko korisnih prijedloga:

Kako biste spriječili potencijalno oštećenje baterije, preporučljivo je ne ostavljati je uključenu dulje vrijeme tijekom punjenja.

Nije preporučljivo pokušavati u potpunosti napuniti telefon do 100% jer to može imati negativne posljedice za litijevu bateriju.

Doista, kvaliteta baterije može biti ugrožena prisutnošću visokog napona.