Mnogi od nas bi radije spavali kao medvjed tokom zime, koja uvijek nosi sezonu gripa, prehlada, virusa i svih vrsta upala.

Ljekarske ordinacije su tada također bile prepune pacijenata, a prije nego što sami odete tamo, dobro je isprobati neke od lijekova naših baka koji su se vekovima koristili za prevenciju bolesti.

Ipak, jedna od namirnica koje svakodnevno kuvamo već vekovima leči mnoge bolesti.
Hipokrat je pitao: „Zašto bi čovek umro sa žalfijom koja raste u njegovoj bašti?“ Žalfija se odnosi na biljku koja se takođe koristi kao antibiotik hiljadama godina.

Žalfija (Salvia officinalis) je posebno korisna u liječenju infekcija grla, respiratornih i oralnih infekcija. Također pomaže u liječenju želučanih infekcija i crijevnih problema, te pomaže u smanjenju tjelesne temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju u ranim fazama prehlade i gripe.

Arapi su, poput Kineza i Rimljana, vjerovali u svece kao ključ dugovječnosti. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
S druge strane, naučno je dokazano da cimet ubija većinu bakterija, čak i onih otpornih na standardne antibiotike, a pomaže i u borbi protiv E. coli. Istraživanja pokazuju da samo jedna čajna žličica cimeta može ubiti 99,5% bakterija u roku od tri dana na sobnoj temperaturi.

Zato nije loše isprobati barem jedan od ovih recepata! rakija od žalfije
Oko 250 grama listova žalfije potopite u 1,5 litara rakije, najbolje rakije. Ostavite da odstoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipati u staklenu flašu i ostaviti da odstoji još tri nedelje. Povremeno protresite i pijte po malo svaki dan kada istekne vrijeme.

Tinktura žalfije sprječava bolesti:

U jedan decilitar 70% etanola stavite 20 grama nasjeckanih listova žalfije. Ostavite na toplom mestu mesec dana. Procijedite i sipajte u boce. Dodajte 10 do 15 kapi tinkture u malu količinu vode, soka ili čaja 3 puta dnevno. Nije prikladno za trudnice i djecu!

Žalfija i cimet se bore protiv bronhitisa:

Rastopite dve kašike šećera i prelijte sa pola litra mleka, baš kao i prženo mleko. Kada proključa skloniti sa vatre i dodati kašičicu iseckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite i pijte tri puta dnevno.