Moji rođaci i roditelji su mi dali 300 € posebno za kupnju maturalne haljine. No, odlučila sam to podijeliti s kolegom iz razreda koji je u lošijoj financijskoj situaciji.

Njezini se roditelji iz dana u dan bore kako spojiti kraj s krajem. U prošlosti sam s njom često dijelio svoje zalogaje, a dok su svi ostali uzbuđeno raspravljali o izboru odjeće, ona bi šutjela.

Na moje iznenađenje, njezin me odgovor zatekao nespremnog kad sam joj ga predočio.

Po njenom mišljenju, smatrao sam se ludim jer sam 150 eura smatrao značajnom svotom novca koju treba nekome dati i uzeti. Vjerovala je da bi bilo korisnije donirati cijelih 300 eura nekome u potrebi, posebice nekome tko ima problema s hranom za svoju djecu, nego ih potrošiti na maturalnu odjeću.

Nakon što sam je pozorno slušao, mogu sa sigurnošću reći da nikada nisam doživio tako dubok osjećaj ugode, dok ona zrači neviđenom razinom sreće.

 

BONUS ČLANAK:

Otkrijte četiri najvažnije radnje koje liječnici poduzimaju kako bi se brzo oporavili od prehlade i postigli trenutačno izlječenje.

Tijekom blagdanskog doba godine, prehlada se općenito ne voli. Međutim, medicinski stručnjaci posjeduju znanje kako ublažiti simptome umora, iscrpljenosti i glavobolje.

Kada se prehladite, uobičajeni simptomi uključuju curenje nosa, kašalj i respiratorni distres. Dodatni simptomi mogu uključivati ​​nisku tjelesnu temperaturu, umor, stalno kihanje i nelagodu u mišićima. Dobra vijest je da postoje jednostavni lijekovi koje možete isprobati kod kuće za ublažavanje ovih simptoma. Zapravo, medicinski stručnjaci rado dijele svoje metode za ublažavanje simptoma, a najbolje je to što vas većina tih lijekova neće koštati ni novčića.

Dr. Dahval Desai, ravnatelj St. Josepha u Atlanti, savjetuje da simptome možemo ublažiti poduzimanjem jednostavnih mjera poput dovoljnog odmora, održavanja hidratacije i unosa hranjivih kalorija. Tijekom tih razdoblja on osobno konzumira hranu bogatu proteinima poput jaja, piletine i jogurta, dok se kloni prerađene hrane i napitaka s kofeinom.

Na njima se ne gubi značaj vode.

Kad se osjećate loše, tekućina je uvijek korisna. Prema Floresu, ključno je dati prioritet konzumaciji vode, budući da odrasli imaju tendenciju da konzumiraju manje tekućine, što im taj zadatak čini težim. Klinika Mayo predlaže da ostanete hidrirani pitkom vodom, prirodnim sokovima, vodom s limunom ili juhom kako biste zadovoljili potrebe tijela za tekućinom.

Od presudnog je značaja da san bude prioritet. Kada ste bolesni, vaše tijelo prirodno žudi za odmorom kako bi ubrzalo proces oporavka. Važno je poslušati savjete medicinskih stručnjaka i osigurati si dovoljno odmora u tim razdobljima. Klinika Mejo ističe kako neadekvatan odmor dovodi do smanjenja proizvodnje antitijela koja se bore protiv infekcija. To vas može učiniti osjetljivijima na prehlade ili produžiti vrijeme ozdravljenja.


Sada je povoljan trenutak da napravite korak unatrag i date tijelu i imunološkom sustavu priliku da ispune svoje dužnosti. Stoga, ako se probudite pod lošim vremenskim uvjetima, savjetuje se da se odmah vratite u krevet, suzdržite se od napora tijekom dana i povučete se rano navečer. Dr. Kristofer Scuderi, ugledni obiteljski liječnik sa sjedištem na Floridi, čvrsto vjeruje u izbjegavanje bilo kakvih dodatnih obaveza tijekom borbe s prehladom, ostavljajući dovoljno vremena za oporavak.