Da biste bili sigurni da se hranite zdravo i da unosite dovoljno korisnih stvari u svoje tijelo, slušajte svoje tijelo. Ako primijetite određene promjene na svojoj koži, vaše tijelo pokušava da vam “poruči” da vam nedostaje vitamin ili mineral. Ovo su promjene na koje treba pripaziti.

Ispucala koža na ivicama usana znači da vam nedostaje: gvožđa, cinka i vitamina B kao što su vitamini B3, B2 i B12. Ovo je uobičajeno među vegetarijancima jer često ne dobijaju dovoljno gore navedenih supstanci zbog svoje prehrane.

Rješenje: Jedite više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živine, lososa, tunjevine, jaja, školjki i rakova. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa i pomaže u borbi protiv infekcija. Kombinujte ih sa povrćem poput brokule, crvene paprike, kelja i karfiola.

Kada imate osip i gubitak kose na licu (a ponekad i drugdje), evo šta vam nedostaje: vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Konzumiranje sirovih jaja može vas učiniti ranjivim jer prisustvo proteina zvanog avidin u sirovim jajima inhibira sposobnost tijela da apsorbuje biotin.
Rešenje: Jedite više tvrdo kuvanih jaja (kuvanjem se deaktivira avidin), lososa, avokada, pečuraka, brokule, soje, oraha, malina i banana.

Promjene na koži nalik crvenim ili bijelim aknama, često na licu, rukama, bedrima i zadnjici Nedostaje vam: Esencijalnih masnih kiselina i vitamina A i D.
Rješenje: Treba vam više lososa i sardina, orašastih plodova poput oraha i badema i sjemenki poput lana i konoplje. Za vitamin A jedite više zelenog povrća poput šargarepe, slatkog krompira i crvene paprike. Ovo povrće sadrži velike količine beta karotena koji tijelo koristi za dobivanje esencijalnih vitamina. Samo 10 minuta na suncu može vam pomoći da dobijete vitamin D.

Ako osjetite trnce i peckanje u rukama, stopalima ili bilo gdje na tijelu, možda vam nedostaju: B vitamini, kao što su folna kiselina (B9), B6 ​​i B12. Ovaj defekt je direktno povezan sa perifernim nervima. Gore navedeni simptomi mogu se pojaviti zajedno sa anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.
Rešenje: Jedite više spanaća, šparoga, cvekle, pasulja, jaja, školjki, rakova i živine.

Grčevi u mišićima, trnci u prstima, zglobovima, lukovima, nogama i leđima Nedostaje vam: magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Ako redovno vježbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B topivih u vodi) zbog obilnog znojenja.
Rešenje: Jedite više tamnog lisnatog povrća kao što su banane, bademi, lešnici, tikvice, trešnje, jabuke, grejp, brokoli, kelj i spanać.