Da li vam je krvni pritisak naglo porastao? Ove namirnice kod kuće mogu pružiti prvu pomoć

Ako imate visok krvni pritisak, prvo morate da promenite svoje navike u ishrani, što znači da je vreme da smanjite unos soli i masti, a da istovremeno povećate unos vode.

Ali uz poznate savjete za sprječavanje tihog ubice, ova “pametna” zdrava hrana će vam pomoći.

Nekoliko studija je potvrdilo da cimet, dobro poznati začin, može sniziti sistolni (gornji pritisak) i dijastolni (niži pritisak) krvni pritisak kod odraslih.

Lakše ćete kontrolirati visoki krvni tlak ako u svoju dnevnu prehranu uključite pola mjerice.

bijeli luk

Ova zdrava hrana može skoro trenutno sniziti krvni pritisak. Beli luk deluje na krvne sudove tako što ih opušta i širi, omogućavajući krvi da lakše cirkuliše, čime se smanjuje stres.

Za trenutne rezultate i trenutno smanjenje stresa, poslužite sirovi bijeli luk uz kruh ili ga narežite na salate ili jela.

BONUS ČLANAK:

Isključite ga preko noći: Ovaj uređaj je prijemnik struje, a ne bojler ili mašina za pranje veša

Kada razmišljamo o plaćanju računa, često je najveća briga račun za struju, a mnoge ljude ta brojka iznenadi. Iako to možda nije naša prva veza, internet ruteri mogu značajno povećati potrošnju energije.

Dok se bojleri ili peći često povezuju s visokom potrošnjom električne energije, internet ruteri se također mogu klasificirati kao uređaji koji vam mogu dovesti do visokih računa za struju.

 

Prije kupovine rutera treba obratiti pažnju na energetsku efikasnost rutera i pobrinuti se da troši što manju energiju tokom uključenog i standby moda. Važno je odabrati energetski učinkovit ruter, a ako potpuno gašenje nije moguće, preporučuje se da odaberete model koji može isključiti Wi-Fi kada se ne koristi, posebno ako koristite telefonsku liniju. Iako ruteri ne troše više energije od drugih uređaja, njihovo isključivanje kada nisu potrebni može pomoći u uštedi energije.

Internet ruter ne troši više energije od frižidera ili drugog uređaja, ali je najbolje da ga isključite kada se ne koristi.