O moj Bože, kakva divna poslastica! Baklava, ukusna tradicionalna poslastica porijeklom iz ovih krajeva, zauzima posebno mjesto u srcima mnogih. A kada je baklava u pitanju, Divit Baklava je vrhunska “kraljica” ove slatke delicije.

Sledeći su neophodni sastojci:

Vermicelli od baklave težine 450 grama.
Orasi koji su narezani na 450 grama.
Količina šećera je 150 grama.
250 grama putera.
Agda, takođe poznata kao Zaliv,
Jedan litar vode.
Postoji količina od 650 grama šećera.
Sok izvađen iz jednog limuna.

Proces pripreme je sledeći:

Za pravljenje ove baklave potrebno je imati oklagiju koja je izuzetno tanka, po debljini slična onoj olovke.
U pakovanju ćete pronaći ukupno 25 tankih pravokutnih rezanaca.
Da se rezanci ne bi isušili tokom pravljenja baklave, važno je da ih pokrijete vlažnom krpom.
Pomiješajte šećer i mljevene orahe. Iako sam ranije koristio sjeckane orahe, smatram da su zbog krhkosti i ružičaste boje rezanci mljeveni orasi moj omiljeni izbor.
Pretvorite čvrsti puter u tečno stanje.
Koristeći samo dva jufka, uspeo sam da napravim divnu Diwit Baklavu.
Početnu jufku nježno namažite slojem putera, na vrh pažljivo stavite drugu jufku, ravnomjerno premazanu puterom, i obilno pospite orahe po cijeloj jufci.
Lagano namjestite oklagiju duž dužine jufke, a zatim postepeno zamotajte cijelu jufku oko igle dok se potpuno ne umota.
Postavite oklagiju okomito na rezance, a zatim s obje ruke polako povucite i zarolajte rezance prema dolje, počevši od dna.
Pažljivo odvojite rezance od oklagije, odrežite rubove prije nego što ih prepolovite preciznim nožem i na kraju ih podijelite na četiri slatke baklave.
Nastavite da ponovite gore navedeni postupak sa preostalim rezancima. Na kraju, pobrinite se da svaka pojedinačna baklava bude dobro premazana izdašnim slojem putera.
Nakon što ste podmazali pleh, na njega pažljivo stavite baklavu i pecite je na temperaturi od 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok baklava ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Dok prolazite kroz ovaj proces, obavezno pripremite agdu, pomiješajte vodu sa šećerom i zagrijte, dovodeći je do točke ključanja, a zatim ostavite da se kuha otprilike 10 minuta.
Kada se agda ohladi, u nju ubacite sok od jednog limuna.
Ostavite baklavu da se ohladi i pokrijte je agdomom prije nego što je ostavite sa strane da se dodatno ohladi. Divit baklava se obično pravi od manjih kusvesa (baklava). Međutim, ako više volite veće porcije, baklavu možete sastaviti od tri lista jufki i zatim ih iseći na veće komade. Nekada sam radila domaće rezance specijalno za baklavu. Nažalost, zbog vremenskog ograničenja, sada se oslanjam na gotove rezance. Ako se odlučite za domaće rezance, pobrinite se da budu tanki i dobro osušeni. Prepustite se ovoj divnoj poslastici i ne zaboravite da uz nju uživate u šoljici kafe ili osvežavajućoj čaši hladne vode.