Predrag Nenadić je doktor prirodne medicine i postdiplomski nutricionista. Svoje vještine i znanje usavršavao je na univerzitetskoj klinici u Ludwigshafenu u Njemačkoj. Za Stila govori o tome kako eliminisati loš holesterol i očistiti jetru

“Probleme sa masnom jetrom nisu uzrokovane masnom hranom. To su ogromne zablude. Postoji mnogo ribe. Jetra prebacuje višak šećera u masno tkivo. Holin (vitamin B4) se često nalazi u slanini, jajima i mesu. odgovoran je za distribuciju holesterola, ne ostavljajući ga u jetri, već ga šalje u masnu dinju, pa ćemo imati veći stomak, veću zadnjicu itd. Kada nema dovoljno ovih zdravih masti (brinemo Unošenje holesterola i odbacivanjem), razvijamo bolest masne jetre.

To se zove nealkoholna masna bolest jetre. Tada masna jetra ne može da radi, uklanja toksine iz našeg tela i vrši detoksikaciju. To primjećujemo kroz pojavu akni i bubuljica na našoj koži, pojačanu perut, perutanje noktiju, svrbež tijela itd…

Bolest masne jetre nije uzrokovana hranom koju jedemo. Kada kažu: „Ne jedem jaja, dobiću holesterol!“ to su čiste nebuloze! Trećina hrane koju jedete delimično utiče na holesterol, sve ostalo proizvodi sama jetra.

Drugo, holesterol nije nešto što je priroda stvorila za ljude. Ljudima je potreban holesterol, iz njega se sintetišu brojni hormoni, a stvara i ćelijske membrane, što je ljudima neophodno! Ali kada ima previše lošeg LDL holesterola (holesterola lipoproteina niske gustine), nailazimo na probleme.

Trigliceridi ne potiču iz masne hrane, već iz šećera, ugljenih hidrata i viška voća!

Ako imate trigliceride, ne jedete svinjetinu, jedete voće, puno hleba, peciva, rafinisanog brašna, to je problem…”

Pa kako očistiti organizam i stabilizovati holesterol?

“Sve je u hrani! Važno je živjeti organiziranim životom. Konzumirajte puno vode. Jetra voli puno vode – ovo je presudno! Moramo unositi pravu količinu biljnih vlakana, kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih. Moramo jesti namirnice koje voli jetra, kao što su gorka dinja, maslačak, korijen čička i druge gorke stvari.

Ako su vam trigliceridi povišeni, izbacite sve ugljikohidrate i sve umjetne šećere – jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno prešana biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite losos, skušu, sve zdravo masti…).

Jetra se ne može očistiti sokom, posebno sokom koji kupujete.

Čak ni cvekla, šargarepa i sok od jabuke?

Drugi je prirodni sok, koji je jako dobar. Ali mislim na gotove sokove koji se prodaju. Svuda piše da ovi sokovi sadrže fruktozu, koja je najopasnija za debljanje. Fruktoza daje proizvodu sladak ukus, ali i dodaje masnoću proizvodu. Fruktoza povećava trigliceride i kolesterol u tijelu.

Da li je to isto što i fruktoza u voću?

Nije. Proizvođač naglašava da je riječ o voćnim bombonima. Struktura je ista, ali fruktoza koja se ubacuje u industrijske proizvode je napravljena od kukuruza (tzv. fruktozni sirup), a ne od voća.

Nije svako voće bezbedno. Bobičasto voće je sigurno najbolje jer nije opasno. Bobičasto voće sadrži fitonutrijente koji sprečavaju djelovanje šećera da nanese štetu tijelu. Postepeno razgrađuju šećer i ne podižu glikemijski indeks.

Šta je sa insulinom?

Inzulin je veliki problem za naše zdravlje, detoksikaciju i jetru. Kada insulin poraste, masnoće će se taložiti. Ako vam je nivo insulina visok, nećete moći da eliminišete masnoće iz tela i jetre. Inzulin je uvek visok kada jedete šećer i ugljene hidrate (pita, hleb, kolač).

I šta se onda dešava: kada šećera ima previše, on se vraća u jetru, a ona ga, kao dobra domaćica, ostavlja unutra jer misli da će joj trebati sutra, prekosutra, pa kad ima dovoljno holina , ona Holin se skladišti u masnim bundevama, a kada nema holina, trigliceridi i loš holesterol narastu u organizmu, što izaziva probleme.

Holesterol i trigliceridi nastaju iz ovoga, a ne iz masti i hljeba koje jedete!