Početna Evo za šta se koristi u kupatilu: Verovatno niste čuli za ove karakteristike!
Evo šta BIDE zapravo radi u kupatilu: Definitivno niste čuli za ove karakteristike!

Toaletni papir, police za šampone i druge higijenske proizvode, mjesto za pranje ili brijanje nogu, dječji umivaonik…samo su neke od namjena za koje ljudi koriste bide. Iako sve gore navedene pretpostavke zvuče zanimljivo i/ili primjenjivo, bide funkcionira malo drugačije, ili se barem u početku zamišlja drugačije.

Bide je nastao u Francuskoj krajem 17. veka, a sama reč znači “poni”. Međutim, porijeklo riječi može biti povezano i sa starofrancuskim “bider”, što znači “kasati”. Veza može biti u tome što osoba koja jaše brzog konja izgleda vrlo slično osobi koja se kupa u bideu. Po svojoj prvobitnoj funkciji, bide je služio za čišćenje intimnih dijelova tijela.

Nejasno je ko je izumeo ovaj element kupatila, ali najraširenija teorija je da je to bio Christophe Des Rosiers, proizvođač nameštaja za francusku kraljevsku porodicu. Međutim, prema jednoj teoriji, mogući izumitelj bidea bio je Marc Andre Jacoud.

Originalni bide je bio sličan današnjem, ali nije imao cijev ili slavinu za vodu, već se kada napunila vodom i potom očistila. Bez obzira na to, bidei sigurno neće uskoro biti povučeni, a u nekim dijelovima svijeta postoji rastući trend upotrebe ove supstance.