Sarkopenija je bolest koju karakterizira progresivni gubitak mišićne mase i snage, što može ozbiljno utjecati na kvalitetu života pojedinca i povećati rizik od ozljeda i bolesti.

Gubitak mišićne mase i snage može imati značajan utjecaj na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života.

Međutim, sarkopenija, bolest povezana sa starenjem i drugim faktorima, često se podcjenjuje i ignorira. Važno je zapamtiti da sarkopenija nije samo estetski problem. To također ima ogroman utjecaj na fizičke performanse i cjelokupno zdravlje, kaže on. William Morrison.

Šta je sarkopenija?

Sarkopenija je postupni gubitak mišićne mase, snage i funkcije. Iako je povezano sa starenjem, premijer dr Morison rekao je da bi to moglo uticati i na mlade ljude, posebno ako vode sjedeći način života ili ne jedu dovoljno proteina.
Ovo stanje može negativno utjecati na ukupnu pokretljivost, izdržljivost i otpornost na umor. Nedostatak magnezija ima slične simptome, koji su opisani u članku na web stranici Zdravé Stravování.

Uzroci sarkopenije:

Prema mišljenju stručnjaka, sarkopenija može imati više uzroka, uključujući:

Starenje:

Kako starimo, mišićna masa i snaga prirodno se smanjuju. Ovaj proces se obično ubrzava oko 50. godine života.

Neadekvatan unos proteina:

Nedovoljan unos proteina može dovesti do neadekvatnog rasta i oporavka mišića.

Nedostatak fizičke aktivnosti:

Sjedilački način života može dovesti do slabosti mišića i povećati rizik od sarkopenije.

Hronične bolesti:

Neke kronične bolesti, kao što su dijabetes i reumatoidni artritis, mogu uzrokovati gubitak mišića.

Simptomi sarkopenije:

Simptomi uključuju slabost mišića i smanjenu fizičku funkciju, što može otežati obavljanje uobičajenih zadataka kao što je penjanje uz stepenice ili podizanje predmeta, rekao je. Matthew Thorpe.

Drugi karakterističan simptom je gubitak mišićne mase i snage, što se može manifestirati kao progresivni gubitak mišića i smanjenje veličine. Ovo stanje također povećava rizik od ozljeda, posebno padova, jer slabi mišići ne mogu uravnotežiti ili stabilizirati tijelo.

Uz to, sarkopenija može uzrokovati povećan umor i smanjenu izdržljivost, što dovodi do osjećaja umora čak i tokom normalnih aktivnosti.

Ograničena pokretljivost i fleksibilnost je još jedan uobičajeni simptom sarkopenije i karakteriziraju ga poteškoće u kretanju i smanjena sposobnost izvođenja različitih pokreta i vježbi kao što su savijanje, istezanje i rotacija tijela.

Kako liječiti sarkopeniju:

Prema Dr. Thorpu, redovna vježba za jačanje snage igra važnu ulogu u usporavanju gubitka mišića uz povećanje snage i izdržljivosti.

  • Osiguravanje adekvatnog unosa proteina također je važan korak za podršku rasta i regeneracije mišića.
  • Istraživanja pokazuju da konzumiranje veće količine proteina može smanjiti rizik od sarkopenije kod starijih osoba.

Istraživanja stručnjaka pokazuju da vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju mišića i kostiju, pa je uzimanje suplemenata također važno. Tehnike vježbe i fizikalne terapije mogu pomoći u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti i smanjenju bolova povezanih sa sarkopenijom.

U nekim slučajevima, Vaš liječnik može propisati lijekove za povećanje mišićne snage ili smanjenje gubitka mišića. Važno je da liječenje sarkopenije bude sveobuhvatno i individualno prilagođeno potrebama svake osobe.