Nadutost u menopauzi je anksioznost s kojom se suočavaju mnoge žene – evo kako je možete riješiti prirodnim putem!

Nadutost je anksioznost s kojom se suočavaju mnogi ljudi, a uzroci mogu biti različiti – loša ishrana, hrana koja uzrokuje nadimanje, nedostatak aktivnosti, jedenje brze hrane, stres, netolerancija na određenu hranu itd. Međutim, hormoni takođe igraju ulogu u nadimanju, zbog čega mnoge žene doživljavaju nadutost tokom menopauze.

Estrogen i progesteron su dva glavna ženska polna hormona, a kada uđete u menopauzu, ovi nivoi fluktuiraju, što može izazvati neke štetne efekte na organizam. “Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena osjeća naduto”, objašnjava dr. Wendy Trubow za mbg. “Uobičajeno, kada žene uđu u menopauzu, osjećaju nadimanje zbog nižeg nivoa progesterona, pa preporučujemo da provjerite svoje nivoe”, dodaje ona.

Svaka neravnoteža i promjene u hormonima mogu uticati na zdravlje. „U početku, smanjenje i prestanak ovulacije rezultira smanjenjem progesterona, nakon čega slijede fluktuacije nivoa estrogena, što na kraju rezultira smanjenjem estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju“, kaže ginekolog Eden Fromberg.

Kao rezultat toga, višak tekućine ostaje zarobljen u tijelu, uzrokujući nadutost. Postoji nekoliko načina da prirodno smanjite osjećaj nadutosti tokom menopauze i potaknete eliminaciju viška vode:

1. Pijte više vode

Ako vaše tijelo zadržava vodu, to može biti znak da trebate piti više vode, a ne manje. “Unos tečnosti je važan, a ograničenje tečnosti ne rešava probleme sa zadržavanjem tečnosti. Zapravo, ograničenje tečnosti može uticati na varenje, čime se pogoršava nadutost”, napominje Froberg.

2. Pažljiviji pristup ishrani

“Prerađena hrana, hladna hrana, hrana koja stvara plinove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiše i rafinirane ugljikohidrate mogu doprinijeti nadimanju. Mikrobiom crijeva se sastoji od imunološki osjetljivih mikroorganizama koji se nalaze u našim malim i velikim crijeva su esencijalni mikroorganizmi koji su posebno osjetljivi na šećer, bombone i rafinirane ugljikohidrate”, objašnjava Fromberg. Možete smanjiti unos slatkiša i prerađenih grickalica i zamijeniti ih sastojcima bogatim probioticima poput jogurta, fermentirane hrane poput kimchija, pa čak i kiselog kupusa.

3. Uzmite probiotike

Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanih suplemenata je još jedan način da svojim crijevima date ono što im je potrebno.

4. Smanjite sre

Stres također može uzrokovati nadimanje, a osjećaj preopterećenosti kontrolom svaki dan može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. “Jajnike krvlju i živcima snabdjevaju nadbubrežne žlijezde, a ove endokrine strukture su hormonski i strukturno osjetljive jedna na druge procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlijezde postaju osjetljivije na stres zbog nedostatka ‘podrške.’ “Iz jajnika”, rekao je Fromber Ge.

Redovno vježbanje, dobar san, vježbe disanja, odmor i oporavak su odlični načini za ublažavanje stresa i očuvanje zdravlja. Iako je povremena nadutost potpuno normalna, ako potraje čak i nakon promjene zdravog načina života, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o drugim mogućnostima liječenja.