U današnjem vremenu, društvene mreže često prenose niz mitova i lažnih informacija o intimnoj njezi žena. Nedavno se pojavio jedan TikTok video s neobičnim receptom za izradu “domaće vagine” koristeći različita eterična ulja.

  • Također, često se čuje i tvrdnja da stavljanje jajašca od žada u genitalije može donijeti niz zdravstvenih benefita, uključujući regulaciju hormona i menstruacije.

Ginekolog Slađana Raović odlučila je staviti stvari u pravu perspektivu. Ističe da se moramo osloniti na zvaničnu medicinu kada je u pitanju zdravlje i intimna higijena. Nije podržala takve kućne eksperimente, naglašavajući da se u medicini provode ozbiljne studije i razvijaju posebni preparati uz klinička ispitivanja.

Važno je razumjeti da vagine imaju određeni pH, koji je ključan za očuvanje zdravlja. Poremećaj pH ravnoteže može dovesti do raznih infekcija, što može ozbiljno narušiti zdravlje žene. Stoga, eksperimentiranje s kućnim “lijekovima” može izazvati neželjene reakcije ili infekcije.

Dr. Raović naglašava da se nikako ne smijemo sami liječiti. Samo ginekolog može odrediti odgovarajući tretman nakon pregleda brisa. Redoviti posjeti ginekologu su ključni za praćenje zdravlja reproduktivnih organa žene.

Na kraju, važno je shvatiti da se zdravlje ne smije prepustiti sumnjivim kućnim rješenjima. Održavanje redovnih kontrola i suradnja s medicinskim stručnjacima najsigurniji su način za očuvanje intimnog zdravlja žene.