Sa nepunih 13 godina naišla je na događaj koji je promijenio život kada su je dvije osobe presrele, otele i organizirale prisilni brak koji je na kraju doveo do njene prerane smrti. Međutim, uprkos svemu, dogodila se čudesna pojava.

U Nigeriji živi mlada djevojka po imenu Falmata koja je pretrpjela neopisivu tragediju. Kada je imala samo trinaest godina, oteta je sa zlokobnom svrhom da bude pretvorena u oružje za samoubilački napad. Njeni otmičari su smislili plan da je iskoriste postavljanjem eksploziva, s namjerom da ona pogine u terorističkom napadu. Ipak, nekim slučajem, Falmata je uspio preživjeti ovo mučno iskušenje.

 

  • U mladoj dobi od 13 godina, Falmata je doživjela mučnu iskušenje, izbivši kao preživjela nezamislivu tragediju. Tokom posjete rođacima blizu granice s Kamerunom, dvije osobe su je nasilno odvele na motoru.

Putujući nekoliko sati, našla se odvedena duboko u šumu i stigla do logora čija je svrha ostala nepoznata. Logor se sastojao od mnoštva šatora i improvizovanih nastambi. Falmata, jedna od devet djevojaka, dobila je zadatak da ostane u šatoru. Bez njenog znanja, ovaj kamp je bio pod kontrolom militantne organizacije zvane Boko Haram, ozloglašene po siju straha širom sjeverne Nigerije u potrazi za uspostavljanjem Islamske države. Falmata je pokušao da pobegne, ali je naišao na nepremostive prepreke, jer se činilo da su militanti sveprisutni. Ubrzo je bila suočena sa nezamislivim “izborom” – ili udati se za teroriste ili preduzeti opasnu misiju.

“Bio sam mlad i odbio sam ideju o braku”, ispričao je Falmata, nesvjestan pravih implikacija te “misije”. Život u logoru bio je potresno iskustvo, opterećeno stalnim strahom od vladinih snaga koje su se sručile na njih, spremne da sve unište. Dnevni ritam bio je sumorni ciklus buđenja, čišćenja, molitve, čišćenja i ponovnog moljenja. Međutim, jednog dana, monotonija je razbijena kada joj je prišao terorista sa hitnom direktivom da se pripremi za značajan poduhvat.

U “salonu lepote” za otete devojke, Falmata je doživela transformaciju sa svojom kosom, noktima i šminkom. Očekujući da bude spremna za brak, Falmata je bila zatečena kada je otkrila da joj je oko struka vezan eksploziv. U gomili “nevjernika” držala je mali detonator u ruci, razmišljajući o svom sljedećem potezu. Približavajući se skupu u susjednom gradu, odmjerila je svoje mogućnosti između bijega ili pokretanja napada. Na kraju je odlučila da pobegne.

Nesvjesna njihove pripadnosti posebnoj frakciji unutar Boko Harama, hrabro je prišla tom paru muškaraca, tražeći njihovu pomoć u razoružavanju eksploziva. Tragično, Falmata se ponovo našla u kandžama svojih otmičara. Ovaj potresni izvještaj samo je jedan od mnogih koji razotkrivaju zločine koje su počinile terorističke organizacije poput Boko Harama. Falmatina nepokolebljiva hrabrost i otpornost služe kao svjetionik nade za bezbroj drugih. Njen narativ služi kao dirljiv podsjetnik na imperativ borbe protiv terorizma i pružanja nepokolebljive podrške žrtvama.