Vezano je za vitamin D, koji je najvažniji, bez kojeg su drugi suplementi ili prirodni lijekovi beskorisni.

Imunolog profesor Borislav Kamenov se slaže i često ističe važnost unosa vitamina u organizam i brige o sopstvenom imunitetu.

On je za TV Pink rekao da se prva bitka protiv virusa vodi na nivou nespecifičnog imuniteta, kada organizam očisti organizam od patogena i toksina.

Mnogo je stvari koje možemo unaprijed učiniti kako bismo spriječili kronične bolesti i autoimune bolesti, pa čak i maligne bolesti i alergijske bolesti. Moramo da podignemo stanje celog imunog sistema kako bi telo moglo da odgovori na napad – rekao je on.

Mnogi ljudi šute prema ljekarima, govoreći da se osjećaju loše, umorno ili da boluju od drugih bolesti, zbog čega na vrijeme ne shvate da njihov organizam zbog oslabljenog imuniteta nije u stanju da se izbori sa takvim napadima.

Naš imunitet određuje eliminaciju virusa i sprječava njihovo širenje u tijelu. Antitijela su važna i dobrodošla, ali imunitet je širi od antitijela. Ako naši sistemi nisu dobri, nećemo riješiti problem. Imunitet nas štiti, a istovremeno i štiti, i na kraju će nas ubiti.To je ono što zovemo citokinska oluja – ćelijski imunitet postaje preopterećen. Imunolog Kamenov je rekao da imunitetu moramo dati centralnu ulogu u priči.

Kako ističe, najvažniji vitamini u ovom slučaju su D i C, ali posebno D, jer bez njega ništa drugo nije korisno. Ovo je pitanje za sve mjesece koji sadrže slovo “R”. Ime, odnosno kada nastupa jesen i kada nastupa zima.