Stopa mortaliteta za ovu vrstu raka nadmašuje sve ostale zbog svoje neuhvatljive prirode u početnim fazama kada su izgledi za uspješno liječenje najperspektivniji. Međutim, ovi simptomi mogu poslužiti kao indikacija osnovnog problema.

Kako vrijeme prolazi, naše zdravlje se pogoršava, ali naše znanje raste. Razvijamo sposobnost predviđanja glavobolje, groznice i virusnih infekcija. Žene poseduju istančan osećaj za prepoznavanje gljivičnih infekcija na intimnim mestima, kao i za predviđanje menstruacije i promene vremena. Muškarci su, s druge strane, vješti u prepoznavanju upala uha. Međutim, vrlo malo nas razmišlja o dobrobiti gušterače.

Gušterača je organ kojeg smo svjesni, ali ga često zanemarujemo. Njegova uloga u probavi i regulaciji šećera u krvi je široko poznata. Međutim, ako se povremeno ne podsjetimo, gušterača može lako izmaknuti iz naših misli na duži vremenski period. To je sve dok se ne pojave problemi.

Cijeli organizam se održava i podržava:

Dokle god ona ispunjava svoje obaveze, sve je u redu. Ipak, u trenutku kada odstupi od svojih dužnosti, to ima potencijal da utiče na ceo sistem.

Dok karcinom pankreasa uglavnom pogađa osobe starije od šezdeset godina, važno je napomenuti da mlađi pojedinci nisu izuzeti od ove bolesti. U stvari, u posljednje vrijeme došlo je do primjetnog smanjenja starosnog praga, što je rezultiralo slučajevima kada su pojedincima u dvadesetim godinama također dijagnosticiran rak gušterače.

Najrazorniji aspekt narativa koji okružuje rak pankreasa je njegova nesretna razlika u tome što ima najveću stopu smrtnosti među svim vrstama raka.

Poteškoća je u ranom otkrivanju stanja, što uvelike povećava šanse za uspješno izlječenje i ulijeva osjećaj optimizma.

Šta ga čini izazovnim za identifikaciju?

Duboko u tijelu, skriven iza želuca, nalazi se gušterača. S obzirom na dužinu od samo petnaest centimetara, bilo kakve promjene unutar ovog organa teško je otkriti vizualnim ili taktilnim sredstvima. Nadalje, pojedinci često zanemaruju simptome sve dok rak pankreasa već ne metastazira u susjedne organe. Stoga postaje imperativ da pažljivo pazimo na signale koje naša tijela šalju i odmah reagiramo kada primijetimo bilo kakvo odstupanje od njihovog uobičajenog funkcioniranja.

Žućkasta nijansa može se uočiti i na koži i na očima:

Prisustvo žućkaste kože i očiju je zabrinjavajući znak, koji ukazuje na potencijalne zdravstvene probleme. Iako ovi simptomi mogu biti povezani s raznim bolestima, oni su obično povezani s rakom gušterače, problemima povezanim s alkoholom i zatajenjem jetre. U slučaju karcinoma pankreasa, razvoj obično počinje u regiji “glave”, blizu žučnog kanala. Kako tumor raste, vrši pritisak na žučni kanal, ometajući normalan protok žuči iz jetre i žučne kese kroz pankreas do tankog crijeva. Posljedično, bilirubin, otpadni proizvod crvenih krvnih zrnaca, ne može se pravilno eliminirati putem žuči, što dovodi do povišenih razina i manifestacije žutice, koju karakterizira žutilo kože i bjeloočnica.

Čini se da svi doživljavaju neugodan osjećaj svraba:

Uprkos održavanju uobičajene rutine pranja veša, suzdržavanju od nošenja neoprane odjeće i bez alergija ili kožnih oboljenja, neočekivano možete osjetiti uporni svrab po cijelom tijelu. Ovaj pretjerani svrab može poslužiti kao rana indikacija žutice i raka gušterače. Akumulacija bilirubina u krvotoku, pa čak iu koži, izaziva svrab prije nego se pojavi vidljivo žutilo. Važno je odmah potražiti medicinsku pomoć!

Boja vašeg urina je postala tamnija, nalik na smeđu nijansu:

Prisustvo žuči je povezano s ovim specifičnim simptomom. Dok zatamnjeni urin može ukazivati ​​na dehidraciju, može poslužiti i kao rana indikacija žutice. Naime, kako tumor gušterače ograničava oslobađanje žuči i podiže razinu bilirubina u krvotoku, urin poprima smeđu nijansu. Da biste to riješili, preporučljivo je podvrgnuti se testiranju, povećati potrošnju vode i osigurati adekvatan unos tekućine. Ako se boja urina ni nakon ovih mjera ne normalizira, preporučuje se potražiti liječničku pomoć.

Čini se kao da očekujete dijete na osnovu vašeg fizičkog izgleda:

Doživljaj nadutosti nakon konzumiranja obilnijeg obroka ili tokom predmenstrualne faze sasvim je tipična pojava. Međutim, ako se ovo stanje iznenada pojavi i potraje više dana, zaslužuje pažnju. Konkretno, ne smatra se normalnim izgledati kao da ste u četvrtom mjesecu trudnoće, osim ako je uzrok gojaznost ili trudnoća. Ovaj fenomen se javlja kada se rak gušterače razvije i vrši pritisak na obližnje organe, uzrokujući širenje abdomena. Uprkos tome što i muškarci i žene često zanemaruju ovaj simptom, ključno je ne skrivati ​​ovu vrstu pojave od medicinskog stručnjaka. Osim toga, važno je biti svjestan da nadutost služi kao jedan od početnih indikacija raka jajnika.

Često pojedinci doživljavaju neobjašnjivu nelagodu u stomaku:

Da li ste ikada doživeli trenutak bez bolova u stomaku? I da li se dogodilo nešto zaista katastrofalno? Možda je jedina posljedica bila češći odlasci u toalet. Međutim, važno je napomenuti da je bol u trbuhu također jedan od početnih znakova ovog malignog oblika raka. Zbog svog jedinstvenog položaja, rak pankreasa može neobjašnjivo dovesti do nelagode u abdomenu. Ako vam se to često događa, nesumnjivo je ključno da potražite medicinsku pomoć.

Evidentan je Vaš nedostatak apetita i odsustvo konzumiranja hrane:

Ako primijetite opadanje prehrambenih navika i osjećate se nezadovoljno nakon obroka, ili ako osjetite iznenadnu averziju prema omiljenim jelima i osjetite mučninu na sam pomen hrane, ključno je potražiti liječničku pomoć. Gubitak apetita može ukazivati ​​na razne bolesti, uključujući i maligne, a hitno djelovanje je neophodno. U slučaju karcinoma gušterače, izostanak apetita nastaje zbog pritiska tumora na želudac, izazivajući osjećaj punoće uprkos njegovoj praznini.

Gubitak težine može nastati neočekivano:

Bez pridržavanja određene dijete, bez intenziviranja ili mijenjanja rutine vježbanja i bez aktivnog praćenja unosa hrane, misteriozno ste počeli gubiti kilograme željenom brzinom. Vrijedi napomenuti da značajan i brz gubitak težine, koji prelazi 5 posto vaše ukupne tjelesne težine u periodu od šest mjeseci, može ukazivati ​​na rak gušterače, koji često smanjuje apetit. Ako je to slučaj, neophodno je hitno potražiti medicinsku pomoć.

Osjećate nelagodu u donjem dijelu leđa:

Slično vidljivom nadimanju u abdomenu, rak pankreasa se otkriva iz drugačije perspektive – iznenadni, neobjašnjivi bol u donjem dijelu leđa. Kako rak napreduje, on vrši pritisak na susjedne organe, koji zauzvrat stisnu kičmu i leđne mišiće, što rezultira upornim, tupim bolom. Vrijedi napomenuti da žene često zanemaruju ovaj simptom, jer često imaju bolove u leđima prije i za vrijeme menstruacije.