Moj otac je imao 54 godine kada me je rodio. Moja majka je imala 23 godine. Možda ne mislite tako, ali ja sam bio klinac koji je imao planove i željno čekao.

Roditeljstvo u kasnijem životu je uvijek bila kontroverzna tema, a ovaj dječak dijeli svoju priču. Kada se rodio, njegov otac je imao 54 godine, a majka samo 23 godine – tako da nije bilo samo u pitanju kasno rađanje, već i velika razlika u godinama između roditelja – do 31 godine. Evo kako se on snašao u svemu tome. Ispričao je svoju priču. Michael Holland to je podijelio na Reddit forumu, a mi ga retvitiramo u cijelosti:

Kakvo je bilo djetinjstvo sa ostarjelim roditeljima? Iz mog iskustva – odlično! Moj otac je imao 54 godine kada me je rodio. Moja majka je imala 23 godine. Možda ne mislite tako, ali ja sam bio klinac koji je imao planove i željno čekao.

Do moje pete godine svaki dan mi je bio isti: tata bi dolazio s posla (radio je kao domar na fakultetu) i odmah bi se posvetio meni. Ostatak večeri smo proveli zagrljeni na kauču, baš kao na slici.

Nisam tipičan dječak koji je uglavnom vezan za svoju majku. Umjesto toga, plakala bih kad god bi me majka podigla i ostavila ga. Tako je bilo od mog rođenja pa do polaska u školu.

Na gornjoj slici sam najmlađi, sjedim u stolici pored tate. Iza mene je moj brat Ronnie, a lijevo moja sestra Rosie. Moji roditelji su se razveli 1995. i mama nas je odvela u Arkanzas. Bilo nam je super tamo, ali nedostajao mi je tata i biti s njim. Tako je jednog dana sjeo i vozio se od Južne Karoline do Arkanzasa skoro dva dana bez prestanka da me pokupi.


Te školske godine ljetovao sam sa mamom. Raskinula je sa svojim dečkom koji je otišao u Arkanzas i pronašao novog. Tog ljeta otišla je na trodnevno putovanje sa svojim novim dečkom, ostavivši nas kod kuće. Sutradan sam se uplašio i otac je ponovo došao po mene.

Moj tata i ja smo nekoliko godina živjeli sami. Proveli smo mjesece vikendom istražujući naše porodično stablo. Pokrivali smo preko 100 godina porodične istorije. Naučio me kako da pecam, kako da pucam, kako da budem muškarac. Na moj 10. rođendan, moj tata je uradio nešto što nikada nije uradio u moje 33 godine.

Poveo me sa sobom u mali avion. Ne znam kako je to sredio niti koliko je potrošio. Ono što znam je da je ovaj čovjek pobijedio svoj strahoviti strah od letenja kako bi ispunio najveću želju svog 10-godišnjeg sina. To je bilo prije 23 godine i sjećam se tog dana kao da je bilo jučer.

Izgubio sam oca 12. oktobra. 2019 u 15:35 Da li ste znali? Taj neverovatan čovek, moj heroj, izdržao je dok nisam stigao da mu kažem koliko ga volim. Umro je tek nakon mog odlaska.

Kako je imati ostarjelog oca? Nevjerovatno lijepa. Volim te tata.