Kad žene navrše 40 godina i više, postoje tri potencijalna razloga za njihovu odluku o razvodu, a jedan se faktor ističe kao posebno presudan.

Nažalost, neslaganja, sukobi i razočaranja su prečesti na životnom putu. Brojni se parovi ne mogu nositi s tim izazovima, te na kraju odluče raskinuti svoj brak. Statistički podaci pokazuju da se većina razvoda dogodi prije nego što pojedinci navrše 40 godina.

  • Dok ulazimo u četrdesete ili se približavamo ovoj prekretnici, mnogi od nas čeznu za stabilnošću u svim aspektima života, osobito kada je u pitanju ljubav.
  • Uvriježeno je mišljenje da do četrdesete treba pronaći životnog partnera s kojim će provoditi ostatak dana. Međutim, razvodi se često događaju u ovoj fazi života.

Koji je izvor želje za razvodom u toj određenoj fazi života, posebno među ženama?

Moguće je da su žene pretrpjele disfunkcionalne veze i došle do točke u kojoj ih više ne mogu tolerirati. Možda su u fazi života u kojoj su još dovoljno mladi da počnu iznova, ali i dovoljno mudri da prepoznaju važnost neostanka u nesretnoj vezi ili braku. Izgledi da starost provedu sami nitko ne priželjkuje, zbog čega četrdesete mogu biti ključno razdoblje za žene u kojima će odlučiti napustiti vezu ili brak koji im ne donosi sreću.

Sklonost istraživanju neistraženih teritorija mogla bi biti još jedan faktor u igri. Može se činiti čudnim da se netko upusti u novi pothvat u toj fazi života, ali to zaslužuje razmišljanje. Moguće je da je žena bila spriječena u ostvarivanju svojih strasti, bilo da se radi o profesiji ili zvanju. Brojni muškarci su rezervisani prema ženama koje rade ili ostvaruju vlastitu karijeru, osobito u ranim fazama braka. U takvim zajednicama ženi se može dogoditi da joj nešto nedostaje, što potvrđuje njezinu čežnju za novim iskustvima u četrdesetima.

Jedan od mogućih čimbenika moglo bi biti prepoznavanje da njihov trenutni partner nije prikladan spoj. Vrijedno je napomenuti da nisu sve žene koje imaju četrdeset godina i koje se razvode prethodno bile u dugotrajnom braku. Neki su možda susreli svoju navodnu srodnu dušu u dobi od trideset pet godina, samo da bi u svojim četrdesetima shvatili da ta osoba doista nije prava osoba. Ključno je priznati da određena pitanja zahtijevaju vrijeme i zrelost da bi se u potpunosti shvatila i razumjela.

Važno je imati na umu da ne postoji savršena dob za zaljubljivanje, kao što ne postoji određena dob za raskid braka. Ako veza postane toksična ili se nađete nesretni, razvod je valjan i uobičajen izbor. Ako vaš partner ne razumije vaše potrebe, a vi shvatite da je situacija nepopravljiva, sasvim je prihvatljivo donijeti odluku da krenete dalje.