Bubrezi filtriraju toksine, pa je njihovo pravilno funkcioniranje važno za cjelokupno zdravlje. Rana dijagnoza povećava šanse za izlječenje, stoga je važno slušati svoje tijelo i signale koje nam oni šalju.

Ovi simptomi se mogu javiti kada su bubrezi oštećeni. Ako primijetite više od jednog simptoma, najbolje je da se obratite svom ljekaru.

1. Oticanje zglobova, stopala i lica

Akumulacija tečnosti u tijelu jasan je pokazatelj da postoji problem s vašim bubrezima jer su oni glavni pročišćivači tekućine u tijelu. Oticanje na određenim dijelovima tijela (zglobovi, stopala, ruke, lice, itd.) može ukazivati ​​na probleme s bubrezima.

2. Promjene u urinu

Proizvodnja urina jedan je od glavnih zadataka bubrega, a svaka promjena boje ili mirisa urina može ukazivati ​​na problem.

Neke promjene koje možete primijetiti koje ukazuju na mogući problem su:

  • Boli mokrenje
  • Krv u urinu
  • Mokrenje postaje rijetko
  • Buđenje usred noći da urinirate nekoliko puta

3. Mučnina i povraćanje

Kada bubrezi nisu u stanju da uklone štetne materije iz organizma, može se javiti osećaj mučnine. Tako će tijelo pronaći načine da eliminira toksine.

4. Često se osjećate umorno

Svako ima trenutaka kada se oseća umorno ili loše raspoloženo. Uprkos tome što ste dovoljno spavali. Međutim, umor ponekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji luče bubrezi. Stoga, ako vam nedostaje ovaj hormon, češće ćete i intenzivnije osjećati umor, što može ukazivati ​​i na problem s bubrezima.

5. Anemija

Anemija je povezana s nedostatkom eritropoetina, jer je ovaj hormon neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ako ste anemični, provjerite zdravlje vaših bubrega.

6. Loš ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne mogu filtrirati i ukloniti toksine, oni se mogu akumulirati u tijelu. To može dovesti do metalnog ukusa u ustima i lošeg zadaha.