Aronija je grm koji raste u vlažnim šumama. Pored svog ukusa, aronija je snažan detoksikant koji uništava jedinjenja koja izazivaju rak u telu.

  • Voće sadrži antioksidanse koji štite organizam od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju mnoge bolesti.

Istraživanja su pokazala da se može boriti protiv raka jetre, pluća, dojke i debelog crijeva, kao i spriječiti nakupljanje teških metala u tijelu.

Najbolji način upotrebe voća je da ga zamrznete – samo ga spakujte u pakovanja od 1 kg. Stavite vrećicu i odmrznite po potrebi. Bobice aronije dobro podnose niske temperature i mogu se cijediti, tako da ne morate brinuti da će proces smrzavanja uništiti hranjive tvari. Kako voće sjedi, sok postaje manje gorak, što je veliki plus.

Najbolji način da napravite sok od aronije je sokovnik ili procesor za hranu. U sok ne treba ništa dodavati, iako ga neki ljudi razblažuju vodom.

Sok treba konzumirati u roku od 24 sata. Možete je zamrznuti kao voće, ali zapamtite – jednom odmrznute bobice aronije ne treba zamrzavati.

Za najbolje rezultate, stručnjaci preporučuju da popijete čašu soka od aronije ujutro prije doručka. Pacijenti bi to trebali učiniti prije svakog obroka. Iako je preporučena doza ½ šolje dnevno, sok je potpuno bezbedan za decu. Čuvajte sok od aronije na hladnom mestu ili u frižideru kako se ne bi pokvario.