Milan Đorđević, konobar u čuvenom bujanovačkom bistrou Oaza, nesumnjivo je ovogodišnji heroj i simbol poštenja.

Prvog dana februara, kada je mušterija platila i otišla, čistio je sto i na tezgi pronašao novčanik sa ličnim dokumentima i 970 evra. Stavio sam novčanik na pult. Sat-dva kasnije, prišao nam je čovjek i pitao nas jesmo li pronašli novčanik – ispričao je Millan Buanovaku.

On je tipičan bečki konobar, u potpunoj suprotnosti sa lokalnom sredinom, nosi leptir mašnu, pristojan, toči sebi piće ne čekajući narudžbu, tih i nenametljiv.

Kada se gost vratio po novčanik, nije bio u nevolji: Nije bio siguran gdje mu je novčanik sakriven, pa je došao kod nas da pita. Naravno, odmah sam mu vratio novčanik – rekao je Milan.

Nije požalio što ga vlasnik novca nije počastio kafom, a nije požalio ni novac.
Ne treba mi tuđi – skroman je Milan.

Rekao je da mu ovo nije prvi put da se susreće sa sličnom situacijom u svojoj 16-godišnjoj karijeri konobara. Prije nekoliko godina, u jednom drugom lokalu u kojem sam radio, mušterija je zaboravila da ima novčanik sa 4.000 eura i ja sam mu odmah sutradan vratio novčanik. Našla sam i svoj telefon, dokumenta i kartice u baru i uvijek ih vraćala. Niko mi nikada nije kupio kafu, ali ne kajem se. Ono što sam našao nije moje i ne treba mi, kao što mi ne treba neko da me poštuje zbog poštenja i na kraju zbog građanske dužnosti – iskren je Milan.