Dr. Daniela Egger kaže da je jedan od uzroka bolesti masne jetre višak kilograma. Na TikToku je predložila prirodni napitak koji, prema njezinim riječima, može pomoći kod ovog zdravstvenog problema.

Napitak protiv masne jetre i nakupljanja toksina u tom organu (koji onemogućuje normalan rad) priprema se od sljedećih sastojaka: tri ocijeđena limuna, jedna šalica nasjeckanog peršina, pet stabljika i šest čaša vode. Sve sastojke treba pomiješati.

 

Pijte ga tri puta dnevno na prazan želudac tri uzastopna dana. Doktori naturopatske ili holističke medicine kažu da nakon toga slijedi pauza od sedam do 10 dana, a prema potrebi se ciklus može ponoviti.

Pojam masna jetra ili steatoza povezan s ovim simptomima i uzrocima odnosi se na masnu infiltraciju jetre, odnosno veliko nakupljanje masti u hepatocitima i hepatocitima, ali bez vidljivog oštećenja jetre i fibroze.

Alkoholna masna bolest jetre je najčešći, najblaži i gotovo uvijek reverzibilni oblik bolesti ovog organa (kod bolesti jetre uzrokovane konzumiranjem alkohola). Teže alkoholne bolesti jetre su alkoholni hepatitis i alkoholna ciroza.

Drugi tip je nealkoholna masna bolest jetre, koja se odnosi na steatozu jetre bez oštećenja stanica i fibroze, a javlja se kod osoba koje ne piju puno alkohola. Konstitucija je često povezana s metaboličkim čimbenicima i najblaža je u ovoj skupini bolesti.

Rijetko uzrokuje cirozu i zatajenje jetre. Rizik od prve bolesti je jedan posto. Ali zato 15 posto slučajeva teške nealkoholne masne bolesti jetre (nealkoholni steatohepatitis) dovodi do ciroze, a ponekad i primarnog raka jetre. Dvadeset posto kroničnih alkoholičara razvije cirozu, posljednji stadij alkoholne bolesti jetre. Tri do pet posto slučajeva u drugoj skupini dovodi do teže bolesti, uključujući nealkoholni steatohepatitis.

BONUS ČLANAK:

Baklava – recept moje svekrve. Tradicionalna baklava se topi u ustima! Baklava je bila bogata i ukusna. Svekrvine baklave.

Baklava, kraljica kolača, rezervirana je za blagdane i posebne prilike. Uz detaljne recepte možete jednostavno napraviti baklavu.

Potrebni sastojci za tepsiju od 38 cm.
750 g rezanaca za baklavu
800 g oraha
5 žlica šećera

Za premazivanje:

300 g maslaca

Agda/Zaljev:

1 kg šećera
1.200 ml vode
4 koluta limuna

Priprema:

Prvo pripremiti orahe, jedan dio nasjeckani, a jedan dio samljeveni. U orahe dodati 5 kašika šećera i ravnomerno umutiti. Rastopite maslac.

Staviti agdu i kuhati. Počnite od vrenja i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta. Pred kraj kuhanja dodati kolutove limuna i kuhati oko 3 minute.

Izrežite oblik tepsije od lista rezanaca. Prvo u lonac stavite 4 komada rezanaca. Svaki list premažite maslacem.

Na četvrtu premazanu jufku rasporedite malo smjese od oraha, toliko da prekrije cijelu jufku.

Pazite da smjesa ostane do kraja sastavljanja baklave. Nastavljamo s redanjem jufki koje treba premazati maslacem i posuti orasima.

Na kraju ostaviti 4 lista jufke, a jedan ostaviti sa strane da prekrije baklavu.

Baklavu pokriti sa 4 šnite jufke. Stavite tri lista umjesto četvrtog jer baklavu treba rezati.

Baklavu možete rezati po želji.

Režemo u dijamantne oblike.

Sada izrezanu baklavu ravnomjerno namažite maslacem.

Poklopiti jufkom i samo je malo premazati uljem.

Baklava je spremna za pečenje.

Pecite u zagrijanoj pećnici ukupno 90 minuta.

Pecite prvo na 200 stupnjeva 10 minuta, zatim spustite na 150 stupnjeva i pecite još 80 minuta.

Izvadite baklavu iz pećnice i skinite gornju koru.

Toplu baklavu u rerni preliti hladnom agdom.

Postepeno dodavati vodu, baklavu prvo dobro natopiti do vrha, sacekati par minuta da upije agdu, opet po malo dodavati agdu i sacekati da upije, sad vidite da je baklava sva u agdi.

Baklava se dugo čuva u hladnjaku, a što duže stoji to je bolja da se ne pojede brzo.