Čak i ako trenutno ne osjećate nikakve simptome koji ukazuju na slabe kosti, kao što su bol u leđima ili sklonost lomovima, ključno je dati prednost zdravlju kostiju.

– Osteoporoza je često tiha bolest jer ljudi s njom možda neće primijetiti nikakve promjene sve dok kost ne pukne – kaže dr. Lauren Gleason.

Kako starimo, gubimo koštanu masu i gustinu. Kod žena se ovaj gubitak ubrzava nakon menopauze jer je estrogen, koji je neophodan za zdravlje kostiju, značajno smanjen u ovoj fazi.

Za razliku od žena koje doživljavaju brzi gubitak koštane mase nakon menopauze, muškarci to stanje doživljavaju postepeno. Jedan od načina za izgradnju jakih kostiju je dijeta.

Važno je fokusirati se na dvije stvari: kalcijum i vitamin D.

– Uprkos važnosti ovih nutrijenata za zdravlje kostiju, znamo da većina odraslih ne dobija dovoljno kalcijuma ili vitamina D – kaže nutricionistkinja Kejti Dod. Dr Gleason se slaže.

– reklamirati –
– Važno je jesti hranu bogatu kalcijumom. Za žene 50 i manje i muškarce 70 i manje, cilj je 1000 miligrama kalcijuma dnevno. Ona je dodala da se taj broj povećava na 1.200 miligrama dnevno za žene starije od 50 i muškarce preko 70 godina.

Imajući to na umu, Dodd preporučuje da svi piju mlijeko svaki dan.

– Ako ne podnosite mleko, kupite obogaćenu verziju koja obezbeđuje i kalcijum i vitamin D, napominje.

Osim mlijeka, na njenoj listi za kupovinu našli su se i sir i jogurt. Ako jednostavno ne podnosite mliječne proizvode, možete jesti tamno lisnato povrće poput kelja, brokule i blitve, kao i lososa, sardina, skuše i jaja.

Također je važno smanjiti unos kofeina i alkohola, koji su povezani s gubitkom gustine kostiju koji se javlja s godinama, te ne zanemariti važnost vježbanja.