Zabavite se kuhanjem i volite ono što radite kako ne biste pogriješili i svako jelo ispalo savršeno. Ovo je originalni naziv torte koju je moja baka napisala u svoju svesku. Valjda je dobila recept od časne sestre iz sela i tako ga je zapisala. Sve što mogu reći je da je torta odlična. Napravljen od predmeta pronađenih u ženskim domovima u to vrijeme, bio je jednostavan i relativno brz. Uradio sam to sinoć.

Sirovina:

Biskvitne kore:
5 žumanjaka
20 dag šećera
20 dag oraha
5 bjelanjaka – snije
4 male oblatne
Fil:
20 dag putra
15 dag šećera u prahu
2 žumanjka
2 dl mlijeka
2-3 žlice skuhane kave
2 žlice brašna
mljeveni orasi za posipavanje

Pripremiti:

Kore:

Umutiti žumanca i šećer dok se ne zgusne (oko 15 minuta). Neka bijelo postane snijeg. Sameljite orahe. U žumanca naizmenično dodavati orahe i bjelanjke. Rasporedite 4 manje oblande (ja sam imala velike, pa sam stavila dve veće i isekla ih) i pecite kratko na 150°C (oko 20 minuta).

Fil:

Mlaćenicu i šećer (baka je napisala šećer u prahu!) umutiti u pjenasto, dodati 2 žumanca i još jednom dobro umutiti da se sve sjedini. Od 2 dl mlijeka odvojiti 1/2 dl, umiješati brašno (da ne bude grudvica) i kafu (već skuvanu, ne u prahu) i prokuhati preostalo mlijeko.
Kada prokuha, u mleko dodajte brašno kao za puding. Moja baka je napisala “Skuvaj cicvaru”, ali ni ja nisam znala šta je cicvara pa sam zamolila mamu za pomoć.