Ahmed Orahovčić, bivši učesnik “Zvezda Granda”, vratio se na medijsku scenu nakon teške borbe s bakterijom koja je izazvala ozbiljne zdravstvene probleme.

Pjevač je otkrio da je bio prisiljen prestati pjevati jer više nije mogao podnijeti bolove proteklih nekoliko mjeseci, koji su u jednom trenutku bili prikovani za krevet i invalidska kolica.

– Uzeo sam godišnji odmor i sad kad se vrijeme naglo promijeni, osjećam posljedice. Hvala Bogu sada radim na tome pa bol jenjava. Mladi pjevač ispričao je kako bi osjećao jake bolove u donjem dijelu leđa, pogotovo kad putuje na duže relacije ili vozi, te priznao da se još nije oporavio i povremeno osjeća jake bolove u kralježnici.

Ahmed je nedavno za medije ispričao kako se bori s bolešću, ali je priznao i koji mu je prvi simptom kada osjeti da mu se nešto događa s tijelom.

– Razvijao sam određene smetnje i probleme 2-3 mjeseca, a početkom ljeta 2020. otkriveno je da u krvi imam bakterije koje sam unosio hranom, a koje su stvarale ozbiljne probleme. Počela sam gubiti na težini, nisam mogla jesti ni piti, a tjelesna temperatura mi je prelazila 40 stupnjeva. Koliko god sam se mučio, pao sam i nepomično sjedio u kolicima jer su klice harale – ispričao je nedavno medijima.

Unatoč teškoj bolesti, pjevač nije ni slutio najgore, a najvažnija mu je bila podrška obitelji koja mu je omogućila da se nakon višemjesečne borbe uspješno oporavi.

Izliječila sam se prije godinu dana kada je bakterija potpuno napustila tijelo. Imao sam podršku svih prijatelja i obitelji i tada sam shvatio da život treba živjeti dobro jer nikad ne znaš što se može dogoditi preko noći – rekao je.

BONUS ČLANAK:


Poznate po svojoj složenoj ljepoti i raznolikosti, orhideje zahtijevaju posebnu njegu za optimalan rast. U području njege orhideja, uporaba prirodnih tvari kao što je voda od ljuske luka postaje sve popularnija u usporedbi s tradicionalnim gnojivima. Ljuske luka, koje se često bacaju, pune su hranjivih tvari koje su dobre za orhideje.

Hranjiva vrijednost vode od kože luka za orhideje:

Ljuske luka skriveni su izvor važnih nutrijenata. Bogate su mineralima poput sumpora i kalija koji su ključni za zdravlje i prosperitet biljaka. Sumpor je bitan za proizvodnju klorofila i sintezu proteina, dok kalij doprinosi mnogim fiziološkim funkcijama u biljkama.

1. Sakupljanje ljuski luka:
Pokupite vanjske slojeve luka, po mogućnosti organski, kako biste izbjegli pesticide.

2. Prokuhajte infuziju:
Namočite ljuske luka u posudu s vodom. Neka odstoji cijeli dan.

3. Filtrirajte piće:
Nakon namakanja procijedite tekućinu kako biste uklonili krutine.

4. Razrijedite kada koristite:
Pomiješajte vodu s ljuskom luka i svježu vodu u omjeru 1:10.

Nanesite vodu od kože luka na orhideju

Učestalost i vrijeme: Nanesite jednom mjesečno ili tijekom razdoblja aktivnog rasta orhideja.
Način rada: Nanesite razrijeđenu otopinu na podnožje orhideje, izbjegavajući listove i cvjetove.

Promatrajte: Promatrajte orhideju radi negativnih reakcija i prema potrebi prilagodite koncentraciju ili učestalost.

Prednosti vode od luka za kožu
Hranjiva prehrana: prirodno osigurava bitne hranjive tvari.
Ekološki prihvatljiv i ekonomičan: smanjuje otpad i jeftinija je alternativa komercijalnim proizvodima.

Pospješuje rast: može ojačati korijenje, učiniti listove bujnijim, a cvjetove obilnijim.
Mogući rizici i mjere opreza
Opasnosti od pretjeranog gnojenja: Pretjerano gnojenje može biti štetno. Pridržavajte se preporučenog razrjeđivanja i učestalosti upotrebe.
Privlači štetnike: Miris luka može privući štetočine. Redovito provjeravajte ima li infekcija.

Ostali savjeti za njegu orhideja:

Zahtjevi za svjetlom i temperaturom: Većina orhideja uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu i stabilnim temperaturama.

Zahtjevi za zalijevanje i vlažnost:

Izbjegavajte pretjerano zalijevanje. Orhideje vole visoku vlažnost i treba ih zalijevati kada se gornji sloj tla osuši. Presađivanje i odgovarajući medij: Orhideje se obično moraju presađivati ​​svakih nekoliko godina pomoću odgovarajuće mješavine za saksije za orhideje.

Zaključak: Primajte prirodnu njegu orhideja:

Korištenje vode za ljusku luka jasno pokazuje prirodne tehnike njege biljaka. Ne samo da pruža nutritivno bogatu alternativu kemijskim gnojivima, već također potiče održive vrtlarske prakse. Uz ovaj organski pristup, vrtlari mogu podržati svoje orhideje na ekološki prihvatljiviji i troškovno učinkovitiji način.

Često postavljana pitanja o vodici s kožom od luka orhideje:

Je li pogodan za sve vrste orhideja? Općenito da, ali pratite reakciju svake biljke.
Razdoblje skladištenja? Najbolje je koristiti svježe; u hladnjaku će stajati do tjedan dana.

Na kojim orhidejama se ne smije koristiti? Neki ljudi mogu imati jedinstvene prehrambene potrebe ili osjetljivost.

Može li se miješati s drugim prirodnim gnojivima? Da, ali izbjegavajte pretjerano gnojenje.
Što ako moja orhideja loše reagira? Odmah prestanite koristiti i prijeđite na vodu ili blaže gnojivo.

Ovaj vodič ljubiteljima orhideja pruža uvid u korištenje vode od kore luka kao prirodnog gnojiva, promičući holistički i održivi pristup njezi orhideja.