Iako tijekom dana držite spuštene rolete kako biste zaštitili svoju privatnost, osobito ako živite u kući ili na nižem katu zgrade, mogli biste se predomisliti nakon što saznate da dopuštate sunčevoj svjetlosti da se filtrira kroz vaš dom. Prozori su dobri za svoje zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.

Časopis Science Daily objavio je članak u kojem se navodi da svjetlost koja ulazi u dom kroz prozore može pomoći u smanjenju respiratornih bolesti ubijanjem bakterija u prašini, piše Zadovlna.

Članak se odnosi na istraživanje koje je na Sveučilištu Oregon proveo tim predvođen dr. Ashkanom Fahimipurom.

Istraživači su bakterije izložili trima različitim uvjetima u tri različite prostorije. Jedna soba je u mraku, druga soba je izložena sunčevoj svjetlosti, a treća soba je izložena ultraljubičastom svjetlu.

Nakon 90 dana, istraživači su prikupili i proučili rezultate iz svake sobe. Istraživanja pokazuju da postoji veza između izloženosti svjetlu i količine bakterija u prašini,

Ispostavilo se da su tamne prostorije pogodnije za preživljavanje i razmnožavanje bakterija, s prosječno 12% više bakterija. Samo 6,8% odnosno 6,1% bakterija preživjelo je u prostorijama izloženim sunčevoj svjetlosti, odnosno UV zrakama.

Osim toga, vjerojatnije je da će bakterije iz mračne sobe uzrokovati respiratorne probleme nego bakterije iz druge dvije prostorije.

Dakle, pokazalo se da vitamin D nije jedina dobrobit koju imamo od sunčeve svjetlosti. Također nam može pomoći u prevenciji bolesti dišnog sustava.