Mnogi domaći uzgajivači biljaka, kao i baštovani, zaklinju se u banane jer sadrže minerale neophodne za pravilan rast i jačanje stabljike.

Kore banane sadrže kalijum, kalcijum, fosfor i magnezijum, kombinaciju koja pospešuje rast biljaka.Prvo što preporučuju je vrlo jednostavan za napraviti domaći proizvod – voda od banane.

vrlo lako napraviti
Ovo je voda natopljena korom od banane. Recept je vrlo jednostavan: samo stavite koru banane u vodu na dvije do tri sedmice i zalijte svoje biljke ovom tekućinom. Ako želite da se kora brže raspadne, narežite je na manje komade.

Teglu ili flašu sa korom stavite na hladno mesto, prelijte vodom i ostavite na hladnom mestu.

Znat ćete da je tekućina spremna za upotrebu kada školjka pocrni, a voda pocrni. Možda ćete osjetiti blagi miris prilikom otvaranja tegle, ali to je normalno. Kada zalijevate svoje biljke, voda ne smije imati miris.

Vodu od banane možete koristiti za bilo koju biljku u vašem vrtu, balkonu ili sobnim biljkama. Međutim, iako je dobar, još uvijek ne pruža sve što je vašim biljkama potrebno za rast i ne bi trebao biti jedini izvor gnojiva, pa ga treba koristiti zajedno s kompostom ili stajnjakom.

Ako želite da pripremite ovu vodu na brzinu, potopite kore od banane u vodu nekoliko dana, a zatim prokuvajte smesu 30 do 45 minuta, ostavite da se ohladi i koristite u omjeru jedna šolja vode od banane na pet šoljica vode od banane. . Obična voda.

Ovo je važno i za vas – konvencionalno uzgojene banane se često prskaju pesticidima, pa je jedan od načina da ih se riješite da prokuvate kore u vodi.

đubrivo sa sporim oslobađanjem
Kriške kore banane stavite na pleh da se osuše na suncu, isto možete učiniti i u rerni na najnižoj temperaturi ako nije prevruće.

Možete koristiti i zgnječene ili u prahu osušene kore od banane. Pripremljene na ovaj način, sipajte ih u saksije ili baštensku zemlju, Steele predlaže da ih možete pomiješati i s biljnom mješavinom kako biste dodatno povećali nutritivnu vrijednost tla.

Sve biljke će biti zadovoljne ovim đubrivom, a posebno ruže, orhideje, sukulenti, paprati, paradajz, paprika… Nemojte preterati, đubrivo sa sporo otpuštanjem dodajte tek svakih nekoliko meseci!

koristite ih kao malč
Malč je materijal koji se koristi za pokrivanje biljaka, sprječava nicanje korova i poboljšava kvalitetu tla i zdravlje biljaka, posebno u vrtu, plus zadržava do 70% više potrebne vlage od nepokrivenog tla!

Postavite kore od banane direktno na tlo za saksije ili oko podnožja vašeg vrta kao malč. Dok se razgrađuju, ispuštaju hranjive tvari u tlo za hranjenje biljaka. Postavite ravan sloj na tlo, pazeći da ne dodiruje stabljiku biljke. Zatim prekrijte koru standardnim malčom kako biste spriječili privlačenje voćnih mušica.

Dodatni prijedlozi
Kompost od kore banane je takođe odličan za biljke. Stil.Kurir piše da je dodana u kompost uz kore od banane i sjeckane ljuske jajeta, odlična kombinacija za uzgoj cvijeća.