Da li ste ikada videli crni oreol oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta nakon što je kuvano? Može biti plave, zelene ili sive boje i ne izgleda baš lijepo niti ima dobar ukus. Možda se čak pitate da li biste trebali jesti ove stvari. Objasnićemo šta je to zapravo.

Povrće bi trebalo da bude zeleno, a jaja ove boje su malo riblja. Ali polako. Podočnjaci ne moraju da vas brinu ako miris i tekstura nisu neprihvatljivi. Žumance više ne izgleda tako lijepo, ali možete ga s povjerenjem jesti.

Odakle “dolazi” zeleni prsten oko žumanca?

Tamni oreol oko žumanca rezultat je predugog kuhanja jaja. Kada ih pustimo da omekšaju ili prže, moramo paziti na vrijeme. Kada je u pitanju kuvanje, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vreme. Uostalom, jaja se ne mogu prekuhati. U redu… jesi li siguran?

Predugo kuhanje jaja ne samo da će uzrokovati da žumance posijedi, već će i smanjiti svarljivost proteina koje sadrži i smanjiti njegovu kvalitetu.

Natrag na plavu ivicu, nastaje usled hemijske reakcije između sumpora (iz bjelanjka) i gvožđa (iz žumanca), pri čemu sumpor prirodno reaguje na površini žumanca i formira željezni sulfid.

Ako ne želite jaja sa sivim žumancem, nemojte ih predugo kuvati i odmah nakon što ih izvadite iz ključale ohladite u hladnoj vodi.

Često se borimo sa ružnom bojom žumanca ili tvrdim ljuskama koje se ljušte. Ponekad guljenje tvrdo kuvanih jaja može biti pravi izazov. Prilikom kuvanja tvrdo kuvanih jaja važno je i vreme. Predugačak ili prekratak će uništiti cjelokupni okus.