Sa navršenih 50 godina, sinulo mi je značajno – nisam više želio da trpim određene aspekte svog života. Umjesto toga, prihvatio sam osam stvari koje svesrdno podržavam.

Pošto sam proveo značajan dio svog postojanja fokusirajući se na pogrešne procjene drugih, došao sam do duboke spoznaje kada sam navršio 50 godina. Postalo mi je očigledno da postoje određeni aspekti života u kojima sam jednostavno previše napredan godine da nastavim da se bavim, jer su predugo ometale moj napredak.

Tišina nije opcija za mene u mojim godinama.
Neću više šutjeti na neprijatne primjedbe. Odbijam da se slijepo povinujem mišljenjima budalastih i arogantnih pojedinaca. Nepravda neće ostati nerešena. Kad god budem svjedok nedjela, bez oklijevanja ću podići glas, jer je život previše prolazan da bih šutio u prisustvu nepravde.

Zabrinutost oko mog izgleda u očima drugih mi više nije relevantna zbog mojih poodmaklih godina.
Godinama gajim ljubomoru prema muškarcima koji su izuzeti od dosadnog zadatka farbanja kose svakih nekoliko sedmica kako bi prikrili sijedu kosu. Teret nanošenja obilnih količina pudera na lice ujutro i zabrinutost zbog vidljivosti brige i linija smijeha ih ne muči.

U ovoj fazi svog života stekao sam dovoljno mudrosti da prepoznam da moja prava ljepota leži u prihvaćanju načina na koji me je stvorila viša sila. Sa brojnim borama i pramenovima sijede kose, došla sam do tačke u kojoj sam zadovoljna svojim izgledom.

Nije me mučilo ono poznato pitanje, “šta će reći komšiluk?” već neko vrijeme, i zaista sam zahvalan na tome. Pojedinci koji čine susjedstvo postali su toliko beznačajni u mom životu da sam stekao sposobnost da s lakoćom filtriram njihove komentare.

Moje godine su me učinile imunim na trivijalne prijestupe.
U mom trenutnom životnom dobu, dostigao sam doba u kojem se moje oproste prvenstveno kategorišu kao gresi. Svake večeri nalazim utjehu u čaši vina, koje je za mene poprimilo duhovni značaj. Otišla sam čak toliko daleko da sam svoju tradiciju nedjeljnog sladoleda označila kao grešan čin, svakodnevno se upuštajući u ovu smrznutu poslasticu. Kako su se moje želje proširile, sada uživam u ovim grijesima koji se više ne mogu smatrati trivijalnim zbog porasta mojih apetita.

Neudobne cipele nisu prikladne za nekoga mojih godina.
Shvatio sam da u životu ne postoje ograničenja koja me sputavaju. Godinama mi je mobilnost ometala korištenje visokih potpetica. Nisam mogao hodati željenim tempom, uvijek sam nailazio na žuljeve i nelagodu. Ali sada sam prihvatio ravne cipele i to je napravilo razliku! Jednostavan čin nošenja odgovarajućih čarapa kada obujem cipele donosi mi ogromnu radost.

Izvinjenje zbog prisustva svinja u stanu je radnja u kojoj više nisam sklona sudjelovati zbog svojih poodmaklih godina.
Odlučio sam imati svinju kao stanara u svom domu zbog toga što sam dao prednost drugim poslovima u odnosu na čišćenje. Shodno tome, izgled moje kuće odražava ovu odluku, i pošteno je reći da nikada nije tako netaknuta kao apoteka.

U mojim godinama, dostigao sam tačku u kojoj više ne želim da akumuliram imovinu u svom domu.
Prošla su vremena kada sam skupljao i držao razne predmete. Sada sam usvojio minimalistički pristup i prestao sam da gomilam. Donijela sam odluku da odbacim stare papire, kutije, pa čak i odjeću iz svog ormara, jer mi je životni prostor postajao sve skučeniji. Umjesto da se oslanjam na fizičke objekte, sada biram da sačuvam sjećanja isključivo unutar granica svog uma.

U mojim godinama više nemam želju provoditi vrijeme sa osobama koje nisu kompatibilne sa mnom.
Nemam interesa da tolerišem ove ambiciozne seljake koji me nerviraju. Njihova kuća je prilično lijepa. U svojim godinama sam dovoljno mudar da prepoznam svoje sklonosti kod ljudi. Oni koji mi ne udovolje nikada više neće dobiti privilegiju mog prisustva.

U mojim godinama postaje sve teže uočiti pozitivne kvalitete u svakom pojedincu.
Nema smisla gubiti vrijeme. Jasna je činjenica da nisu svi pojedinci inherentno dobri. Ako se neko upusti u negativno ponašanje, to je jasan pokazatelj njegovih zlonamjernih namjera i ja više ne mogu naći nikakvo opravdanje za njihove postupke. Djela imaju veću težinu od pukih riječi. U ovoj fazi mog života, dostigao sam tačku u kojoj sa sigurnošću mogu reći: “Draga moja, ti nisi dobra osoba!” i jednostavno krenuti naprijed.

(Izvor: Style)