Kada su u pitanju problemi s disanjem, postoji jedan tajni sastojak koji se ističe iznad ostalih.

  • Radi se o kuminu, biljci koja je dugo bila zanemarena, ali je sada ponovno dobila pažnju zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava. Egipćani su bili prvi koji su shvatili moć crnog kima, koristeći njegove sjemenke za proizvodnju ljekovitog ulja.

Tradicionalna medicina Istoka dugo je govorila o moći crnog kima da izliječi gotovo svaku bolest, osim smrti. Sastav crnog kima bogat je esencijalnim uljima, različitim masnim kiselinama i vitaminom C. Prema istraživanjima, crni kim pokazao je sposobnost da uspješno liječi ili ublažava čak 600 različitih bolesti i stanja. Može se koristiti u obliku ulja, čaja ili dodavanjem sjemenki u salate i jela.

Kumin posjeduje analgetska, antibakterijska, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. Zbog svog bogatog sastava, pomaže u detoksikaciji jetre, izbacivanju toksina, reguliranju krvnog tlaka i održavanju razine kolesterola pod kontrolom. Također potiče apetit, olakšava probavu, smanjuje nadutost i ublažava grčeve u trbuhu.

Znanstveno je dokazano da pozitivno utječe na dijabetes i regulaciju razine šećera u krvi te da ima povoljan učinak na pacijente oboljele od raka. Zahvaljujući snažnom antioksidativnom djelovanju na imunitet, crni kim pokazao se izuzetno učinkovit u potpori osobama koje prolaze kroz kemoterapiju, ubrzavajući oporavak između terapija i pojačavajući njihov učinak.

Nadalje, crni kim ima snažan utjecaj na regeneraciju plućnog tkiva, čišćenje dišnih puteva i poboljšanje funkcija pluća. Čaj od crnog kima za bronhitis i kašalj može se pripremiti miješanjem jedne velike žlice crnog kima, jedne male žlice kamilice i pola male žlice anisa u šalici tople vode. Nakon što odstoji desetak minuta, čaj se procijedi, zasladi medom i pije nekoliko puta dnevno.

Za osobe koje se bore s astmom, preporučuje se sirup od crnog kima. Za njegovu pripremu potrebno je pomiješati jednu malu žlicu sitno sjeckanog crnog kima, dva zgnječena češnja bijelog luka i dvije žlice meda. Sirup se uzima jedna mala žlica svako jutro na prazan želudac tijekom tri tjedna.

Ova drevna biljka ponovno je dokazala svoju izvanrednu ljekovitost, pružajući olakšanje i poboljšanje zdravlja disajnih puteva na potpuno prirodan način. Uz kumin, naša stara biljna baština pruža nam vrijedne alate za očuvanje zdravlja i blagostanja.