Suha koža na laktovima može biti simptom dehidracije, ali može biti i simptom drugih zdravstvenih problema.

Prvo osnovno pravilo je da kožu treba ravnomjerno hidratizirati na svim dijelovima tijela.Suvoća može dovesti do stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži zvanog stratum corneum.

Ovo je često karakteristika ljudi koji sjede za stolom i rade na računaru duži vremenski period.

S druge strane, suha koža može biti znak upozorenja za stanja kao što su alergije na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotorni rinitis. Pukotine na ovim područjima ruku također su upozorenje na nedostatak vitamina A, B i D. Uzrok nedostatka ovih vitamina u organizmu odmah je vidljiv na koži, a ako imate ovaj problem, onda se ovi vitamini ne apsorbuju pravilno u digestivnom sistemu.

Suha koža na laktovima može ukazivati ​​na psorijazu i dijabetes. Psorijaza se najčešće pojavljuje na kolenima i laktovima kao crvene mrlje prekrivene ljuskama. S druge strane, suha koža na laktovima također može biti znak dijabetesa, jer su bakterijske i gljivične infekcije na koži popratni simptom bolesti.

Dermatologinja Irina Skorogudaeva preporučuje posjet liječniku ako osjetite jaku suhoću, nepodnošljiv svrab ili ekstremnu nelagodu u predjelu lakta.

Prva i najvažnija stvar je da se prije upotrebe bilo koje kreme posavjetujete sa dermatologom jer su ova stanja uglavnom uzrokovana kožnim oboljenjima. Ako je problem ozbiljniji, Vaš ljekar će Vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenterologa.

Međutim, ako je suha koža laktova blag simptom, liječnici preporučuju da ono što možete učiniti je piling nekoliko dana i redovno hidratiziranje kremama, losionima i uljima.