Oboje volimo prelijepo i dekorativno cvijeće saskije i naše biljke izgledaju vrlo “stilizirano” u domu.

Međutim, ako iko nije oduševljen ukrasnim saksijama, onda su to naše biljke. Koliko god čudno zvučalo, ukrasne biljke u saksijama su drugi vodeći uzrok uvenulog bilja nakon prekomjernog zalijevanja.

Plastične saksije za biljke u kombinaciji s ukrasnim saksijama su gubitnici iz jednostavnog razloga što je vlaga zarobljena u podlozi jer višak vode ne može pobjeći. Zamislite da stalno nosite polumokre cipele…

Rješenje je jednostavno, ključ je u odabiru pravog lonca.

Prva opcija je lonac većeg promjera od plastike, najmanje 5 cm. Na ovaj način biljke su dobro prozračene i mogu se lako kontrolisati nakon zalijevanja. Ako pronađete bilo kakvu vlagu, jednostavno je obrišite upijajućim papirnim ubrusima. Postepeno, kako budete sticali iskustvo, otkrit ćete da li se vlaga akumulira kako se mijenjaju godišnja doba. Posebno zimi, najbolje je ostaviti biljku u saksiji najmanje 24 sata nakon svakog zalijevanja.

Druga opcija je keramički umivaonik ili umivaonik od prozračnog materijala. Ovde su stvari lake. Keramičke sadilice pružaju optimalnu ventilaciju u bilo koje godišnje doba. U tom slučaju ne morate ništa kontrolirati, jer višak vlage nestaje i isparava u zrak, što većina biljaka “cijeni”. Izuzetak od ovog pravila su emajlirane posude. Nažalost, korištenje emajla može blokirati protok zraka, stoga budite oprezni!