Prošlo je 26 godina otkako je princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći, ali sećanja ljudi nisu izbledela. Kao po nekom nepisanom pravilu, uoči godišnjice njene smrti, u medijima su se pojavili novi dokazi o tragediji koja se dogodila u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Iako je princeza Dajana mrtva više od dvije decenije, ona je i dalje jedan od najomiljenijih članova kraljevske porodice. Još uvijek se mnogo nagađa oko nje – od njene smrti kao tragične nesreće do svega što je planirano i inscenirano.

Različite verzije o tome kako je došlo do fatalne nesreće čule su se tokom godina, a u novije vrijeme, iskazi očevidaca na mjestu događaja postali su javno poznati. Svi su ranije davali izjave policiji, ali nikada nisu razgovarali s medijima.

Vozač Henri Pol i Dajanin tadašnji partner, Dodi Fajed, poginuli su odmah dok su pokušavali da pobegnu paparacima u autu pre nego što je udario u podvožnjak. S njima je bio tjelohranitelj Trevor Rhys-Jones, jedini preživjeli u nesreći, dok je Diana umrla u bolnici četiri sata kasnije.

Pitala ga je posljednje riječi

Diana je umrla od unutrašnjeg krvarenja od teških povreda grudnog koša, pluća i glave. U minutima nakon nesreće, rekao je Jones, Diana je sjedila na zadnjem sjedištu, polusvjesna sa zgnječenom glavom i grudima, tiho dozivajući Dodija.

Ekipa vatrogasaca je prva izašla na lice mesta, a jedan od njih je prišao princezi Dajani, koja je još uvek bila pri svesti.

– Osim povrijeđenog ramena, činilo se da je žena u autu dobro. Šef vatrogasaca Zavier Gumelo prisjetio se da nije znao da pomaže britanskoj princezi dok je disala i pričala.

– Kada sam stigao na mesto nesreće, ona je još uvek pričala i bila pri svesti. Rekla je na engleskom: „O moj Bože, šta se desilo?“ Razumeo sam, pa sam pokušao da je smirim. Držao sam je za ruku”, rekao je Zavier za Daily Mail.

  • Nisam znao ko je sve dok je nismo uneli u kola hitne pomoći. Kapetan mi je rekao da je to princeza Dajana, a onda sam shvatio zašto mi je izgledala poznato.

Slično je doživio i doktor Frederic Maley, koji se zadesio na mjestu nesreće jer je nakon zabave išao kući ovom cestom.

  • Odmah sam video da su dva muškarca mrtva. Magli je tada rekao da su Diana i njen telohranitelj teško povređeni, ali živi. Doktor je prvo pomogao princezi, koja je sjedila na podu Mercedes-Benza.

– U početku je delovala fino, pa sam pričao sa njom na engleskom. Rekao sam joj da sam doktor i da će sve biti u redu. Čak i dok ju je hitna pomoć odvezla, nisam imao pojma ko stoji ispred mene. Tek sam kasnije saznao – dodao je.

Britanija je u haosu
Vijest da je u Parizu umrla voljena britanska princeza zvučala je toliko nevjerovatno da je direktor bolnice u kojoj je umrla više puta odbijao doći, misleći da je to šala.

– Kada sam konačno otišao, video sam mrtvu princezu Dajanu. Prvo sam pomislio na njene sinove, princa Vilijama i princa Harija. Morao sam da se vozim do palate da prijavim šta se dogodilo. Bilo je gotovo, a to je bilo najgore – prisjetio se tada načelnik.

U Velikoj Britaniji, oko 3 sata ujutro, princ i kraljica su saznali da je Diana umrla na operacionom stolu. Nastaje haos. Elizabeta je uvjerila Charlesa da ne budi prinčeve, već da im saopšti tužnu vijest tek ujutro.

Charles je bio ekstatičan. Znao je da će ga javnost kriviti za sve, i bojao se da je opstanak monarhije u pitanju. Šokirao ga je i medijska pažnja i iznenadna preokupacija njegovom ljubavlju, Kamillom, koja ga je te noći i dalje tješila telefonom. Kada su Vilijamu i Hariju ujutro rekli da im je majka umrla, odvedeni su na misu dok je London bio u haosu.

Princeza Dajana je sahranjena uz kraljevske počasti na imanju porodice Spencer 6. septembra 1997. godine. Konačno, na dan sahrane, kraljica je prošetala među ogromnim cvećem i buketima ispred palate, poklonila se Dianinom kovčegu i prvi put u istoriji spustila zastave iznad Bakingemske palate na pola koplja.

Različite teorije su kružile u medijima tokom godina. Mnogi se pitaju da li je neko petljao u kočnice automobila i da li je Diana bila trudna kada je umrla… Nažalost, istina se možda nikada neće saznati.