Hini je u utorak potvrđeno da je kod petero pacijenata primljenih u KBC Zagreb, točnije na Rebro, dijagnosticirana infekcija legionelom.

Od petorice oboljelih značajan broj njih, točnije dvije osobe, trenutno su u teškom stanju.

Nakon što su promptno obavijestili Hrvatski zavod za javno zdravstvo, proveli su temeljite analize i uspješno izolirali bakteriju unutar bolničkog vodovoda. Trenutačno je u tijeku proces pasterizacije koji uključuje ispuštanje tople vode iz svih slavina u objektu, objasnio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kontrolu kvalitete.

Kako navode iz KBC-a, ti pacijenti već boluju od teške osnovne bolesti, a prisutnost legionele znatno je pogoršala njihovo stanje.

Nakon potvrde zaraženih pacijenata, pokrenuta je istraga kako bi se utvrdio izvor zaraze, jer je općepoznato da do prijenosa često može doći bilo klimatizacijskim sustavima ili vodom.

Pojava ove bolesti u epidemijama često se povezuje s izvorima vode u bolnicama, hotelima i javnim kupalištima ili bazenima, jer tipično ne postoji prijenos bolesti s osobe na osobu.

Ova upala pluća nije tipična i uzrokovana je bakterijskom infekcijom.

Legionela je izraz koji se koristi za opisivanje specifične vrste bakterija.

Kako javlja Živim.hr, razdoblje inkubacije za ovu infekciju je od dva do 10 dana, tijekom kojih se kod osobe mogu javiti simptomi nalik upali pluća poput visoke temperature (iznad 39 °C), suhog kašlja, proljeva, mučnine, povraćanja, glavobolje. , bol u mišićima i prsima, kao i otežano disanje.

Rizik od razvoja legionarske bolesti može biti i do 30 posto veći u određenim ranjivim populacijama. Ova skupina obuhvaća osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, one kojima je dijagnosticiran reumatoidni artritis, starije odrasle osobe, pušače, osobe s kroničnim stanjima poput dijabetesa ili bolesti bubrega te osobe s poremećajima dišnog sustava.

U kojim okolnostima dolazi do razmnožavanja bakterija?

Optimalno okruženje za proliferaciju bakterije Legionella nalazi se u toploj vodi, s temperaturom od 20-50 °C. Najidealnije temperature za njihovo razmnožavanje su između 35 i 46 °C. Povoljni uvjeti za njihov rast uključuju prisutnost kamenca, hrđe, biofilma i drugih mikroorganizama.

Koji je način prijenosa ovih bolesti i koje preventivne mjere se mogu poduzeti da bi se izbjegle?

Prijenos legionele događa se udisanjem vodenog aerosola, uključujući sitne kapljice koje je teško vidjeti, kao i vode i leda. To se može dogoditi tijekom aktivnosti kao što su tuširanje, plivanje u bazenima s pjenom, korištenje klima uređaja koji se loše održavaju i izlaganje aerosolima iz rashladnih tornjeva u velikim vodovodnim sustavima. Ključno je napomenuti da se legionela ne prenosi s osobe na osobu. Kako biste smanjili rizik od infekcije, osobito tijekom ljetne sezone, neophodno je slijediti ove korake:

Za uređaje za klimatizaciju i prostore koji zadržavaju vodu potrebno je redovito čišćenje ili održavanje.

Liječenje

Liječenje bolesti uključuje upotrebu antibiotika; međutim, čak i uz ovaj postupak, stopa smrtnosti ostaje između pet i 10 posto. Stoga je ključno identificirati ovu infekciju što je prije moguće i započeti liječenje. Na stranicama Zavoda stoji da se godišnje u Hrvatskoj dokumentira oko 40 slučajeva ove bolesti.