Profesor gastroenterolog. Doktor Radoje Doder nedavno je na Prvoj TV govorio o problemima koje uzrokuje pojačana postblagdanska prehrana.

“Hrana je neophodna za ljudski opstanak, a blagdani znače obilan obrok i vrijeme za uživanje s obitelji i prijateljima, ali moramo paziti na mjeru, koja je osnova svega – piće, izbor i količina hrane”, rekao je dr. Radoje Doder i dodao:

“Moramo paziti pri odabiru. Popijte jednu ili dvije čaše vina. Alkohol će povećati apetit i ima kalorija pa ćemo više pojesti. Aperitiv je samo jedna porcija, a za žene nije ni puna porcija. I treba piti što više vode.”

Kako je rekao, ispravno je piti vodu prije jela.

“Tada je želudac puniji i apetit je manji, pa je najzdravije piti vodu. Pijte šest do osam čaša dnevno, najbolje prije jela. “Tekućina puni želudac, pa je zato prvo pijte uz veliki obrok juhe kako biste poboljšali probavu ,” On je rekao.

Zašto prije jela?

“Ako pijete vodu uz ili nakon obroka, unosite neku nepotrebnu hranu. To definitivno usporava probavu”, kaže.

Velika greška – satima sjediti za blagovaonskim stolom!

profesor. Dr Dodd je rekao da su praznici također bili problem jer su ljudi satima sjedili razgovarajući, pili i jeli. Sastavni je dio slavlja, ali nije baš ukusan!
“Plan se može napraviti, ali mora biti od početka. Ponudite puno povrća i pazite koliko dugo sjedite za stolom, ne smijete sjediti satima. Ne žurimo s jelima, ovo je Blagdan je, svečana je prigoda, ali moramo imati stav o jelu kad su praznici na rasporedu i traju toliko dugo da je sve to nepodnošljivo”, rekao je.