Da li često nosite čarape u krevet kada je vani hladno, a u kući imate samo umjerenu toplinu? Kada pročitate o svim komplikacijama koje ova navika može izazvati, dvaput ćete razmisliti prije nego što obujete tople vunene čarape prije spavanja.

Hirurg Armen Avakjan otkrio je za koga je ova navika bila fatalna. Kako ističe, u nekim slučajevima i kod nekih pacijenata može dovesti do infekcije, pa čak i nekroze, što je odumiranje, propadanje tkiva. Stoga je izdvojio one koji ni u kom slučaju ne bi trebali nositi čarape u krevet.

slaba cirkulacija

To su uglavnom osobe sa narušenom cirkulacijom krvi u stopalima. Noge su im često hladne, zbog čega nose čarape za spavanje, ali postoje i drugi načini da se zagreju. Jedan od najjednostavnijih načina za to je naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom, što povećava cirkulaciju krvi.

Šta je mikroangiopatija?

To je bolest vaskularnog sistema koju karakteriše propadanje kapilara i patološke promene u njihovoj strukturi. Nastaje zbog bolesti unutrašnjih organa, koje dovode do nekroze tkiva i tromboze.

Takođe opasna navika za dijabetičare

Generalni hirurg Avakjan je takođe upozorio da je ova navika opasna i za dijabetičare zbog rizika od mikrovaskularnih bolesti.

“Kod ove bolesti smanjena su zaštitna svojstva kože na nogama, a cirkulacija krvi u donjim udovima gotovo da i ne postoji u odnosu na zdrave ljude. Kod ovih osoba noćno nošenje čarapa opet može dovesti do infekcija koje se ne mogu liječiti”.

U najgorim slučajevima može doći do gnojne nekrotične bolesti i nekroze. “, zaključio je stručnjak.