Pravi kulinarski stručnjaci suzdržavaju se od premazanja ribe brašnom; umjesto toga, oni ga stručno uvaljuju u posebnu hranu koja ne samo da sprječava prskanje ulja, već i poboljšava okus, što rezultira prekrasnim kulinarskim iskustvom.

Prženu ribu popratite krompirom ili nekom drugom salatom koja upotpunjuje ovaj specijalitet.

Za one koji uživaju u prženoj ribi i imaju pripremljen recept za buduću upotrebu, postoji koristan trik za poboljšanje njene hrskavosti i okusa bez ikakvog upijanja ulja.

Zgušnjivač, uobičajena kuhinjska namirnica koja služi kao zamjena za brašno, ključni je sastojak u postizanju hrskavog, nemasnog premaza za vašu ribu. Korištenjem škroba ili kukuruznog škroba formira se zaštitni sloj koji sprječava prekomjerno upijanje ulja.

  • Sastojci:
  • Možete odabrati bilo koju vrstu ribe, bilo morske ili riječne, težine 1 kg.
  • Gustina od 200 grama se mjeri kao…
  • Preporučena količina soli za ovaj recept je tri kašičice.
  • Jedna kašičica bibera je preporučena količina.
  • Potrebna je jedna kašičica belog luka u prahu.
  • Slobodno odaberite sve dodatne začine koje želite.
  • Za kuvanje je potrebno ulje za prženje.

Priprema:

Za optimalne rezultate podijelite ribu na manje dijelove, posolite na uobičajen način i stavite u hladnjak. Idealno je ovaj korak obaviti dan ranije, iako je prihvatljivo i nekoliko sati prije procesa prženja.

U zdjelu stavite temeljac i pospite kašičicom soli, zatim biberom, bijelim lukom i drugim željenim začinima. Sve sastojke temeljno pomiješajte.

Pobrinite se da se ulje ulije u duboku posudu, s izdašnom količinom koja omogućava da se riba potpuno uroni, a zatim je temeljito zagrijte.

Počnite tako što ćete ribu izvaditi iz frižidera i svaki komad temeljno premazati u gustu smjesu prije nego što pažljivo uronite u zagrijano ulje. Ako je potrebno, okrenite ribu više puta kako biste bili sigurni da je ujednačeno pržena na svakoj površini.

Prženu ribu popratite krompirom ili nekom drugom salatom koja upotpunjuje ovaj specijalitet.