Uzgajanje narandže kod kuće je vrijedno iskustvo koje vam omogućava da uživate u svježem, aromatičnom voću direktno iz vlastitog vrta. Evo korak-po-korak vodiča o tome kako uzgajati naranče kod kuće:

Materijali koji su vam potrebni:

Drveće narandže: Kupite stabla narandže ili sadnice iz renomiranih rasadnika ili baštenskog centra. Odaberite sortu koja odgovara vašoj klimi.

Veliki kontejneri ili baštenski prostor: Ovisno o raspoloživom prostoru, naranče možete uzgajati u zemlji ili u velikim kontejnerima. Stabla citrusa mogu se uzgajati i u saksijama na terasi ili balkonu.

Dobro drenirano tlo: Citrusi preferiraju dobro drenirano tlo s visokim sadržajem organskih tvari. Ako je vaše prirodno tlo manje od idealnog, možda ćete morati izmijeniti tlo ili koristiti visokokvalitetnu mješavinu za saksije.

Sunčeva svetlost: Drveće narandže treba puno sunca da bi napredovalo. Odaberite lokaciju koja ima najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Boca ili crijevo za zalijevanje: Za redovno zalijevanje trebat će vam boca ili crijevo za zalijevanje.

Malč: Organski malč kao što je drvena sječka ili slama može pomoći u održavanju vlažnosti tla i regulaciji temperature.

Gnojivo: Razmislite o upotrebi gnojiva specifičnog za citruse kako biste osigurali esencijalne hranjive tvari.

Vodič korak po korak:

Odaberite lokaciju za sadnju:
Odaberite prikladnu lokaciju s puno sunčeve svjetlosti. Uvjerite se da je tlo dobro drenirano i da ima dobar organski sadržaj.

Zasađeno u zemlju:
Ako sadite u zemlju, iskopajte rupu otprilike dvostruko veću od korijenske kugle narandže. Stavite drvo u rupu, pazeći da bude iste dubine kao u rasadniku. Temeljno pokrijte zemljom i vodom.

Sadnja kontejnera:
Ako uzgajate u kontejneru, odaberite posudu dovoljno veliku da primi korijenski sistem stabla narandže. Napunite posudu zemljom koja dobro drenira, ostavljajući nekoliko centimetara na vrhu. Posadite drvo na istoj dubini kao u rasadniku.

zalijevanje:
Održavajte tlo stalno vlažnim, posebno tokom vegetacije. Citrusi preferiraju ravnomjernu vlagu, ali mogu tolerirati kratke periode suhoće.

naslovnica:
Nanesite sloj organskog malča oko korijena drveća kako biste održali vlažnost tla i regulirali temperaturu tla.

đubrenje:
Gnojite svoja stabla narandže, obično u kasnu zimu ili rano proleće, i ponovo u kasno proleće ili rano leto, u skladu sa uputstvima na pakovanju.

suva šljiva:
Orezujte stablo narandže kako biste održali oblik i uklonili sve mrtve ili bolesne grane. Orezivanje takođe poboljšava cirkulaciju vazduha i proizvodnju plodova.

Zaštita od smrzavanja:
Ako živite u području koje ima povremene mrazeve, zaštitite svoje stablo narandže tokom hladnih perioda, posebno dok je još mlado i nježno.

Citrusi se obično beru u kasnu jesen ili zimu, ovisno o sorti. Berite ih kada pokažu željenu boju i lako se odvoje od drveta.
Uzgajanje narandže kod kuće može biti zadovoljavajuće i ukusno iskustvo. Uz odgovarajuću njegu i pažnju na sunčevu svjetlost, zalijevanje i gnojenje, možete uživati ​​u slatkom i oštrom okusu autohtonih citrusa direktno iz vlastitog vrta ili posude.