Dr. Mark Hyman osmislio je desetodnevni plan bez šećera koji će vam ostaviti osjećaj kao da ste vratili svoj život

Dr Mark Hajman tvrdi da dok ne prestanemo da jedemo šećer, nećemo znati koliko se loše osećamo kada ga pojedemo. Tada shvatimo da previše šećera zaista uništava naše živote i koliko smo umorni, iscrpljeni, bezvoljni, pa čak i depresivni.

“10 dana bez šećera” je program koji je osmislio ovaj doktor, a to znači da organizmu uskraćujemo šećer i umjesto toga dajemo pravu hranu, hranu koja omogućava tijelu da se regenerira.

Desetodnevni izazov uključuje:

1. Hrana

10 dana izbjegavajte jesti lošu hranu i dajte svom tijelu hranu koja će obnoviti svaku ćeliju
Jedite vlakna, zdrave masti i čiste proteine. To znači puno povrća bez škroba, avokada, maslinovog ulja, ribe, piletine itd.
Izbjegavajte prerađene ugljikohidrate, rafinirani šećer, mliječne proizvode, kafu i alkohol.
Neka vaš tanjir izgleda otprilike ovako: malo šarenog povrća, dobro meso, orašasti plodovi, sjemenke i malo maslinovog ulja.

2. Navika

Obratite pažnju na 3 važne navike:

Način na koji se krećete, tj. Koliko se krećete (veoma je važno da hodate što je više moguće i to na način da se na kraju šetnje osjećate zdravo umorno, bez daha i znojne)
Spavanje (San je važniji od svega, važna su vježba i hrana. 10 dana idite u krevet u 22 sata svake večeri, a 45 minuta prije spavanja isključite mobilni telefon i TV. Samo na taj način možete u potpunosti oporaviti.)
Vrijeme obroka (Ako večerate u 18 sati, doručak bi trebao biti oko 11 sati. Planirajte obroke tako da ujutro jedete više i manje porcije pred kraj dana. Nemojte jesti prekasno uveče.)

3. Suplementi

U roku od 10 dana obavezno koristite magnezijum, vitamin D, vitamin C kompleks.

Šta jesti nakon 10 dana odvikavanja od šećera?

Meso (piletina, ćuretina, junetina, teletina, divljač – ne treba vam sve, nije obavezno. Po mogućnosti kupujte piletinu sa domaćih farmi)
Riba (sardine, skuša, pastrmka, bakalar)
Jaje
Orašasti plodovi (mogu biti mješavina, samo mala količina dnevno, ništa više.)
Povrće (brokula, karfiol, kupus, šparoge, luk i beli luk, celer, đumbir, lisnato povrće, tikvice, paradajz, rotkvice itd.)
Voće (brusnice, borovnice, jagode, obično bobičasto voće, limun, limeta)

Šta treba izbegavati tokom 10 dana odvikavanja od šećera?

Šećer (slatkiše bilo koje vrste. Nemojte čak ni praviti zdrave kolače od urme, nemojte koristiti med, nemojte jesti slatko voće)
Pečeni proizvodi (svi pečeni proizvodi sadrže šećer)
Bijelo brašno (napravi svoj integralni hljeb, bez dodanog šećera)
Kafa (probajte vodu sa limunom ujutro i bez kafe 10 dana)
Alkohol (Alkohol je bogat šećerom, pa pokušajte da ne pijete ova pića u roku od 10 dana)
Smoothie (Nemoguće je ne imati smoothie. Jednostavno vam ne treba. Ako želite voće, pojedite jabuku, bobičasto voće, ali nemojte ništa miješati da napravite smoothie)

Šta raditi nakon ovih 10 dana?

Pokušajte nastaviti autofagiju, tj. Nemojte jesti 12 do 16 sati kako biste omogućili svom tijelu da se detoksificira. Postupno uvodite mliječne proizvode i proizvode koji sadrže gluten, ali pokušajte da ne jedete više šećera.