Pripremite se da budete oduševljeni nekim zaista impresivnim primjerima kako koristiti ovu poslasticu kod kuće.
1. Sredstvo za čišćenje frižidera Baš kao i mikrotalasna, hrana koja ulazi i izlazi iz frižidera često ostavlja neprijatne mirise. Hrana je leglo bakterija. Stavite malo sode bikarbone u malu posudu u frižideru, povremeno promiješajte i ponovite postupak. Ovo rješenje treba mijenjati svakih nekoliko sedmica. Vaš frižider takođe treba očistiti sodom bikarbonom i vodom.
2. Sredstvo za čišćenje cipela Smrdljive cipele više neće predstavljati problem. Želite li znati da li je istina koristiti sodu bikarbonu za uklanjanje mirisa tijela i cipela? Odgovor je naravno da! Stavite dva komada tkanine zajedno, dodajte kašiku sode bikarbone i ostavite ih u cipelama nekoliko dana. Problem će nestati.
3. Očistite kantu za smeće Isperite kantu za smeće toplom vodom i pola kašičice sode bikarbone. Ostavite da odstoji deset minuta, a zatim prelijte sirćetom i posmatrajte hemijsku reakciju. Nakon nekoliko minuta isperite čistom vodom.
4. Izbjeljivanje zuba Ako si ne možete priuštiti estetsku stomatologiju, pušenje, određena hrana i topli napici mogu zamrljati vaše biserno bjeline. Nije bitno. Operite zube kao i obično pastom od pola kašičice sode bikarbone i malo vode. Mrlja će početi da blijedi. Ako ovo ne uspije odmah, pokušajte nekoliko dana; trebali biste početi vidjeti rezultate.
5. Insekti Nanesite sodu bikarbonu na zahvaćena područja, ponavljajući po potrebi. Vidjet ćete kako postaju sve manji i manji dok potpuno ne nestanu.
6. Sredstvo za čišćenje mikrotalasne pećnice Očistite mikrotalasnu pećnicu pomoću kuhinjskog sunđera i paste od sode bikarbone, a zatim dobro isperite toplom vodom. Kada to učinite, nema posljedica niti mirisa štetnih hemikalija.
7. Očistite roštilj pastom od sode bikarbone i isperite kako biste ga lakše očistili. Iznenadićete se koliko je lako ponovo očistiti.
8. Sredstvo za čišćenje i osvježenje ormara Kada iz kuhinje pređemo u spavaću sobu, ormari postaju jedan od dijelova koji se vremenom gube. Iako perete svoj veš na isti način kao i svi ostali, uvek možete s vremena na vreme dobro očistiti. Stavite malo sode bikarbone u malu posudu i čuvajte je u ormariću, baš kao što biste to učinili za mirise u svom frižideru. Kada zbog ovoga izvadite svoj omiljeni kaput ili jaknu, neće imati onaj čudan miris. Zgrabi i idi!
9. Nakit Vaš dijamantski prsten će biti jedno od vaših najvrednijih i najskupljih stvari. Nažalost, uprkos bezvremenskoj prirodi dijamanta, on može brzo izgubiti svoj sjaj ako se ne čisti redovno. Dakle, trebali bismo ih održavati čistima i sjajnim, zar ne? Stvarno? Kako napraviti svoj vlastiti čistač za nakit kod kuće koristeći sodu bikarbonu i toplu vodu. Koristite ovu mešavinu da natopite svoj nakit. Vaš nakit će zablistati kao novi nakit.
10. Održavajte zavjesu za tuš čistom.Malo ljudi zna da mijenjanje zavjese za tuš kada je prljavo može biti štetno po zdravlje! Većina je napravljena od polivinil hlorida, koji emituje otrovne pare koje su štetne za vaše zdravlje. Bacite ga u mašinu za veš, najbolje sa nekoliko peškira, a zatim izađite i kupite novi.